Megtartották a Baranya megyei szakmai tanévnyitó konferenciát

2019. szeptember 03. kedd 08:39

Megtartották a Baranya megyei szakmai tanévnyitó konferenciát

Az Oktatási Hivatal az EMMI-vel, és a Klebelsberg Központtal közös országjáró konferenciasorozat keretében megyei tanévnyitó szakmai napot tartott Pécsett augusztus 30-án. Az eseményen az óvodák, iskolák vezetői, a köznevelési intézmények fenntartói, a Pécsi Tudományegyetem, Pécs Megyei Jogú Város és a Baranya Megyei Kormányhivatal képviselői vettek részt. 

 

 

 

A jelenlévőket először dr. Horváth Zoltán köszöntötte.

A kormánymegbízott elmondta, számos meghívót kapott az utóbbi időben tanintézmények felújításának, fejlesztésének megünneplésére, ami jól mutatja, hogy a köznevelési intézményekben dolgozók kemény munkájának és az elmúlt időszak oktatáspolitikai törekvéseinek köszönhetően sok pozitív változás ment végbe az iskolákban, óvodákban.

Az előző évre visszatekintve kiemelte, számos olyan kormányzati intézkedés történt, amely az oktatás világára is kedvező hatással volt.

- A tavalyi a családok éve volt, és az idei év fókuszában is a magyar családok állnak. Ez pedig nemcsak a családvédelmi akcióterv különböző támogatási elemeiben köszön vissza, hanem például az ingyenes tankönyvek, a szociális étkeztetés, a nyári napközis táborok, a Határtalanul programban való részvétel vagy a jövőre elérhető külföldi intenzív nyelvtanulási lehetőségek biztosításában is - emelte ki a kormányhivatal vezetője.

Dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere jó egészséget, sok sikert és mindenek előtt sok türelmet kívánt a megjelenteknek az új tanévre. Mint elmondta, tapasztalatai szerint a pedagógus szakmai képviselői - függetlenül attól milyen fenntartóhoz tartoznak - a közösség és a gyerekek érdekeit szem előtt tartva jól tudnak együtt dolgozni.

Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt időszakban több fontos és régóta húzódó problémára sikerült megoldást találni Pécsett, példaként az ISM-technológiával épült Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításának megkezdését említette.

A szakmai konferencián a köznevelési rendszer fejlesztéseiről, az Oktatási Hivatal és a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ idei és jövő évi feladatairól, a Klebelsberg Központ aktuális terveiről, valamint a fenntarthatóságra nevelés és az ökoiskolák fontosságáról hallgathattak meg előadásokat a résztvevők.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal