Vigyázat: nem minden nyelvvizsga jó a diplomához

2015. augusztus 26. szerda 10:33

Vigyázat: nem minden nyelvvizsga jó a diplomához

Elfogadják-e a szakmai nyelvvizsgát az egyetemen? Milyen bizonyítvány kell majd a felvételihez? Ha tudják ezeket a szabályokat, nem érhet kellemetlen meglepetés.

Alapszabályként az alapszakos diplomához egy középfokú (B2-es szintű), komplex, államilag elismert általános nyelvvizsgára van szükség. Az adott szak képzési és kimeneti követelményeiben ugyanakkor ennél szigorúbb feltételt - például általános helyett szakmai nyelvvizsgát - is meghatározhatnak. Mely vizsgák államilag elismertek, és melyeket lehet honosítani?

Azt, hogy mely nyelvekből fogadják el a bizonyítványt, az adott egyetem, főiskola döntheti el, azokat azonban, amelyeket korábban érettségi vizsgaként fogadtak el, nekik is el kell.

A mesterképzéseken, illetve a felsőoktatási szakképzéseken a diploma kiadásának feltételeit a képzési és kimeneti követelményekben határozzák meg.

Mentesülnek a nyelvvizsga-követelmény alól - általános nyelvvizsga esetén - azok a hallgatók, akik a képzés megkezdésekor már betöltötték a negyvenet - ez a 2016-ban záróvizsgázókra vonatkozik utoljára. Azoknak sem kell bemutatniuk a nyelvvizsgát a diplomához, akik 2013-ban vagy azelőtt záróvizsgáztak, és három év alatt nem tudták megszerezni a bizonyítványt - feltéve, ha ezt az adott felsőoktatási intézmény engedélyezi. Ők az egyetem, főiskola által szervezett külön nyelvi vizsgát tehetnek, vagy jelentkezhetnek a diplomamentő program ingyenes képzéseire.

2016-tól ugyanakkor minden mesterszakon kötelező lesz a középfokú nyelvvizsga a felvételhez, 2020-ra pedig az alap- és osztatlan szakokra is kiterjesztik a követelményt.

Forrás: eduline.hu - Fotó: Marjai János/MTI