Új eszközt kapott a pécsi gyermekklinika, rövidülhet az altatás időtartama

2022. február 17. csütörtök 08:33

Új eszközt kapott a pécsi gyermekklinika, rövidülhet az altatás időtartama

Jelentősen egyszerűsödik több beavatkozás a jövőben egy új sebészeti vágó és érelzáró generátornak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény. 

 

A PTE közleményében azt írták, hogy a korábban a pécsi gyermeksebészeten még nem alkalmazott, csaknem ötmillió forintot érő eszköz használatával csökkenthető betegek altatásának időtartama és rövidülhet a lábadozásuk ideje.

Biró Ede gyermeksebész szakorvost idézve beszámoltak arról, hogy a berendezést mindennapos műtéteknél tudják használni, mint például a féregnyúlvány - ismertebb nevén "vakbél" - eltávolítása, de legnagyobb jelentősége az összetett hasi, mellkasi nyílt beavatkozásoknál lesz.

A szakember szerint az eszközzel a korábbiaknál biztonságosabban, könnyebben és gyorsabban végezhetik el az erek zárását és vágását, továbbá bizonyos betegségek hagyományos műtéti kezelésénél is egyszerűbb technikát alkalmazhatnak.

Kiemelték: a generátor szövetbarát módon működik, így alkalmazásánál a minimális oldalirányú hőterhelésnek és szövetkárosodásnak köszönhetően közvetetten a gyermekek gyógyulásának idejét is kedvezően befolyásolhatja. Fontos előnye továbbá, hogy alkalmazásával kevesebb testidegen anyagot, így például sebészeti varróanyagot, öltést kell használni.

Az eszköz már sikerrel "debütált": segítségével egy jóindulatú, de panaszokat okozó éreredetű elváltozást távolítottak el egy négyéves kislány combjából - írták.

A sebészeti vágó és érelzáró generátor az OTP Bank Nyrt. égisze alatt működő Humanitás Szociális Alapítvány jóvoltából, adományként került a klinikára - jelezték a közleményben.

MTI - Fotó: PTE/Csortos Szabolcs