Tíz tipp szakdolgozatíráshoz - nem csak végzősöknek

2015. április 21. kedd 12:48

Hogyan gyakoroljátok a hivatkozást, válasszatok konzulest, vagy spóroljátok meg a munka felét? Ezeket már akkor vegyétek figyelembe, ha még messze a szakdolgozati szezon.

Dolgozzatok előre: már az alapképzés második vagy a mesterképzés első évében kezdjétek el úgy hallgatni az órákat, hogy a szakdolgozati téma jár a fejetekben, így amikor a témaválasztásra kerül sor, könnyedén rá tudtok mutatni arra, ami valóban érdekel titeket.

Legyetek tisztában a határidőkkel: a legtöbb egyetemen és főiskolán jó előre hozzáférhező, mely időpontban kell témát választanotok, meddig kereshettek konzulenst, legkésőbb mikor kell leadnotok a kész szakdolgozatot. Ezeket tartsátok szem előtt.

Ismerjétek meg a tudományos stílust: amennyiben nem bölcsészeti vagy társadalomtudományi területen tanultok, nehézséget okozhat, hogy a képzés során nem gyakoroltátok be, hogyan kell megírni egy tudományos dolgozatot. Ugyanakkor a legtöbb egyetemen van erre vonatkozó választható kurzus, ezt érdemes elvégeznetek.

Gyakoroljátok be a helyes hivatkozást: rengeteg egyetemistának, főiskolásnak okoz gondot az irodalomjegyzék elkészítése és a szabályos hivatkozás, ezért már a tanulmányaitok során, a beadandóknál érdemes gyakorolnotok.

Spóroljátok meg a munka felét: nem csak a hivatkozást gyakorolhatjátok, hanem előre megírhatjátok a szakdolgozatotok egy részét is, amennyiben az egész képzés során úgy készítitek el a beadandókat, műhelymunkákat, és kutatásokat, hogy azok a szakdolgozatotokba is beilleszthetők legyenek.

Bölcsen válasszatok konzulenst: tartsátok szem előtt, hogy egy konzulensben mást keressetek, mint egy jó tanárban. Legyen olyasvalaki, aki kritikus, de ha kell, kiáll értetek. Klasszikus csapda, ha az évfolyam kedvencét választjátok: egyszerre tizenkét szakdolgozóval aligha lesz rátok is elég ideje.

Bölcsen válasszatok témát: természetesen a legfontosabb, hogy érdekeljen a téma, ugyanakkor nézzetek utána, hogy van-e megfelelő szakirodalma, és mennyire kutatható a kérdésetek.

Szűkítsétek le a témát: tartsátok szem előtt a szakdolgozat terjedelmét, amikor témát választotok, és azt is, mekkora anyagot kell átolvasnotok ahhoz, hogy megalapozottan írassatok róla. Kérjétek ki a konzulensetek véleményét is.

Készítsetek részletes tervet: a leadási határidőtől számítva kalkuláljátok ki visszafelé, pontosan hát hétre lesz szükségetek a dolgozat megírásához, a kutatás elkészítéséhez, a szakirodalom összegyűjtéséhez és elolvasásához, a korrektúrához.

Ne halogassatok: nagyon nehéz már hónapokkal előtte a szakdolgozattal foglalkozni, de higgyétek el, nem éri meg halogatni. A tervet már a leadás előtti félévben készítsétek el, és minél hamarabb lássatok hozzá a szakirodalom átnézésének, erre ugyanis aligha lesz elég két hónap.

Forrás: eduline.hu