Szabálytalanságokat találtak két művészeti egyetem gazdálkodásában

2015. március 19. csütörtök 12:33

Számos szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-2013 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzése két művészeti egyetem gazdálkodásában - közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel. A jelentés megállapításai alapján az ÁSZ az intézmények rektorának, valamint a felsőoktatásért felelős miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2009 és 2013 között művészet és művészetközvetítés területeken folyt képzés. A hallgatói létszám 52,6 százalékkal emelkedett, az oktatók létszáma pedig 40,8 százalékkal csökkent. A kiadási főösszeg 2009 és 2013 között 5,1 milliárd forintot tett ki, amelynek finanszírozásához az egyetem 3,8 milliárd forint költségvetési támogatást kapott - rögzítették.

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy az intézmény pénzügyi egyensúlya az ellenőrzött időszakban biztosított volt, ugyanakkor számos hiányosságot és szabálytalanságot állapítottak meg a pénzügyi és vagyongazdálkodásban.

A belső ellenőrzés megállapításaira készült intézkedési terveket az ellenőrzött időszak egyik évére sem tudták átadni.

Az ÁSZ kitért arra is, hogy az oktatók tevékenységére vonatkozóan nem vezettek teljes körű munkaidő-nyilvántartást, a besorolásukat alátámasztó végzettségeket igazoló dokumentumok pedig nem minden esetben álltak rendelkezésre. Az intézmény a szenátus jóváhagyása nélkül nyújtott vissza nem térítendő munkáltatói támogatást a gazdasági főigazgatónak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2009-2013 között művészeti és pedagógusképzés, doktori képzésben pedig iparművészeti, építőművészeti és multimédia szakos képzés folyt. A hallgatói létszám 875-ről 894-re emelkedett, míg az oktatók létszáma 133-ról 122-re csökkent. A kiadási főösszeg 2009 és 2013 között összesen 6,7 milliárd forintot tett ki, amelynek finanszírozásához az egyetem 5,2 milliárd forint költségvetési támogatást kapott.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés során megállapította, hogy az egyetem pénzügyi egyensúlya biztosított volt, eladósodási, likviditási és pénzeszköz likviditási mutatója az ellenőrzött időszakban összességében pozitívan változott. Ugyanakkor pénzügyi gazdálkodása, vagyongazdálkodása és vagyonkimutatása, illetve belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem felelt meg az irányadó jogszabályi előírásoknak.

Rendszeresen írásbeli kötelezettségvállalás nélkül szereztek be eszközöket. A térítési díjak és költségtérítések megállapításához nem készítettek önköltségszámítást - sorolta kifogásait az ÁSZ.

Nem készítettek vagyongazdálkodási tervet, 2009-2012 között a könyvviteli mérlegekben kimutatott eszközök és források állományának valódiságát nem támasztották alá teljes körű leltárral. A leltáreltérések okait nem vizsgálták ki, valamint előfordult, hogy hiányként kimutatott jelentős mennyiségű tárgyi eszközt selejtként jegyzőkönyveztek, és vezettek ki a nyilvántartásból. A lejárt határidejű vevőkövetelések után értékvesztést nem számoltak el - mutattak rá a számvevők.

(mti)