Rétvári: hétmilliárd forinttal több jut a felsőoktatásra

2015. augusztus 08. szombat 07:02

Rétvári: hétmilliárd forinttal több jut a felsőoktatásra

Mintegy hétmilliárd forintos többletforrással számolhat jövőre a felsőoktatás, amelynek támogatása 191,6 milliárdról 198,1 milliárd forintra növekedik - közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

Az államtitkár az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: az egyetemek, főiskolák az idei évhez képest 789,1 millió forinttal számolhatnak a felsőoktatási intézmények által fenntartott köznevelési intézményekben a pedagógus-életpálya bevezetésére, a pedagógus minősítésekre, illetve gyermekétkeztetésre.

A nem állami felsőoktatási intézmények többlete az egyházi felsőoktatási intézmények világi képzésének támogatásához, a Vatikáni Megállapodás alapján biztosított plusz 168 millió forint.

A felsőoktatási vagyongazdálkodási feladatokra biztosított 5,3 milliárd forint többlet nyújt forrást a felsőoktatási ágazat legelőnytelenebb és a továbbiakban felsőoktatási célokra nem, vagy csak részben hasznosított PPP-konstrukcióinak kiváltására. A fejezeti sor túlléphető a kormány engedélyével, a megadott feltételek esetén.

Kitért arra is, hogy a felsőoktatási intézmények székhelyen kívüli képzési kínálatának bővítésére, azaz a határon túli felsőoktatási feladatok támogatására, valamint a külhoni magyar nyelvű felsőoktatási képzések oktatói állományának megerősítésére biztosított többlet 50-50 millió forint.

A kiválósági támogatások között a felsőoktatási struktúraátalakítási alap támogatásáról átvezetett 2,2 milliárd forint biztosít többletforrást az intézményi szerkezetátalakítási és racionalizálási feladatokat követően az oktatás szintjének növeléséhez, a független kutatás-fejlesztés előmozdításához, a kutatási eredmények terjesztéséhez, a technológiaátadásra irányuló tevékenységekhez, valamint a versenyképes infrastruktúra, a kutatási eszköz- és műszerpark és szolgáltatási környezet fejlesztéséhez is - sorolta Rétvári Bence.


Képünkön: Rétvári Bence a parlamentben. 

MTI - Fotó: Soós Lajos