Őssejt beültetésével is gyógyítanak a PTE Klinikai Központjában egy gyakori bélbetegséget

2022. november 16. szerda 09:07

Őssejt beültetésével is gyógyítanak a PTE Klinikai Központjában egy gyakori bélbetegséget

A Crohn-betegség egy olyan gyulladásos bélbetegség, amely a lakosság mintegy 0,5%-át sújtja, és az esetek többségében a fiatal felnőtteket érinti. Magyarországon kb. 45-50.000 Crohn-beteg él. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központban (KK) 2022. november 15-én történt meg az első két betegnél az őssejtbeültetés, így mostantól lehetőség van a végbélsipollyal szövődött betegség esetén az úgynevezett őssejt terápiára, az I. sz. Belgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika együttműködésében.  

 

A Crohn-betegség a teljes tápcsatornát érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, bárhol okozhat kisebesedést, kifekélyesedést. A betegség az elnevezését a kórképről először beszámoló amerikai Burrill Bernard Crohn belgyógyászról kapta.

Dr. Baracs József, a PTE KK Sebészeti Klinika adjunktusa elmondta: „A Crohn-betegség krónikus, egész életen át fennállhat, és alapjaiban véve nem gyógyítható, de folyamatos kezeléssel és gondozással elérhető a tünetmentesség. Pontos oka a mai napig nem ismert, csak hajlamosító tényezőkről, illetve rizikó faktorokról beszélhetünk. Ilyenek a genetikai hajlam, az autoimmun eredet, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bélnyálkahártya épségének megbomlása, a pszichológiai faktorok, illetve a dohányzás. A Crohn-betegség vezető tünete a fogyás, a nyákos, időnként véres hasmenés, és a görcsös hasi fájdalom" - tájékoztatott az adjunktus.


A Crohn-betegség sikeres kezelése gasztroenterológus belgyógyász és sebész közötti szoros együttműködést igényel.

A gyógyszeres biológiai terápia mellett végbélsipolyok esetén a sebészek egy speciális, a váladék ürülését segítő fonalat helyeznek be, mely lehetővé teszi a fokozatos gyógyulást.

A végbél körüli Crohnos sipolyok kezelésében jelent áttörést az őssejt terápia, amely során közvetlenül a járatba történik az őssejtek befecskendezése. Klinikai vizsgálatban összehasonlították az őssejtekkel kezelt, valamint a placeboval kezelt betegek gyógyulási arányát, amely azt mutatta, hogy az őssejt terápia jól tolerálható volt, és az állapotjavulás szignifikánsan magasabb volt az őssejtes csoportban.

A PTE Klinikai Központban mostantól tehát lehetőség van a Crohn-betegek végbélsipolyainak ezzel a módszerrel történő gyógyítására az I. sz. Belgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika együttműködésében.

Az őssejtek sajátja, hogy bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, attól függően, milyen szövetbe kerülnek. Ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulnak át, és így segítik a sipolyok záródását.

„Várakozásunk szerint a kezelés jelentős előrelépést jelenthet régiónkban a sipolyozó Crohn-betegek gyógyításában" - adott hangot örömének Dr. Baracs József.

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs