Orvostanhallgatók amerikai gyakorlatszerzését támogatják

2016. szeptember 20. kedd 11:20

Orvostanhallgatók amerikai gyakorlatszerzését támogatják

Öt esztendőn át évi 16 orvostanhallgató amerikai szakmai gyakorlatszerzését támogatja a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány - közölte Dubéczi Zoltán, az MNB oktatási igazgatója kedden az MTI-vel.

Dubéczi Zoltán kiemelte, hogy az alapítvány együttműködési megállapodást kötött az Amerikai Magyar Orvosszövetség Magyarországi Tagozat Egyesülettel. Az ötéves együttműködés keretében évente 16 orvostanhallgató három hónapos amerikai szakmai gyakorlata valósulhat meg az alapítvány támogatásával.

A program jövőre indul, a jelentkezési határidő 2017. január 12-e - jelezte Dubéczi Zoltán.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az orvosszövetség hosszú évek óta jelen­tős részt vállal a magyar medi­ku­sok ameri­kai gya­korlatának meg­szer­vezésében és lebonyolí­tá­sá­ban. A buffalói e­gye­temen (State University of New York in Buffalo) eddig csaknem 150 orvostanhallgató tölt­hette három hónapos gyakorlatát.

A megállapodás keretében az orvostanhallgatók erre az egyetemre utazhatnak szakmai gyakorlatra. Az alapítvány évi mintegy 29 ezer dollárral támogatja a programot, amelyre ötödéves, hatodéves orvostanhallgatók jelentkezhetnek.

A pályázatokat - amelyekre valamennyi magyarországi orvostudományi kar hallgatója jelentkezhet - az AMOSZ-felhívásra a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságánál lehet benyújtani.

A képzési programban olyan orvosi eszközök gya­korlati megismerésére van mód, a­me­lyeket a jövőben hazánkban is alkal­maz­ni lehet, ilyen például a Da Vinci robotsebészeti eljárás vagy az idegrendszeri képalkotás alapjainak elsajátítása. A gyakorlat hozzájárul a széles látókörű, modern és innovatív szemléletű, értékes hazai és nemzetközi ta­pasz­ta­latokkal rendel­ke­ző orvosok képzéséhez és a magyar egészségügy színvo­na­lának emeléséhez - írták a közleményben.

Kiemelték: a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány elkötelezett a magas színvonalú szakmai tudást biztosító, jelentős innovációs értékkel bíró szakterületek támogatásában.

Dubéczi Zoltán azt mondta, remélik, hogy a hallgatók a kint szerzett tudást hazahozzák majd. Jelezte, a kinti tanulmányaikról a hallgatóknak itthon be is kell majd számolniuk. Az ottani tartózkodásuk alkalom arra, hogy az amerikai egészségügyi ellátást, a sürgősségi részét rendszerszinten megismerjék.

MTI