Névhasználati jogot kapott az egyetem a Zsolnay családtól

2016. április 18. hétfő 07:51

Névhasználati jogot kapott az egyetem a Zsolnay családtól

A Pécsi Tudományegyetem Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (PTE Zsolnay Wind Orchestra) április 17-én, vasárnap hangversenyt adott a Kodály Központban. A koncertet megelőzően írták alá a Zsolnay név használatáról szóló megállapodást a család képviselői és az egyetem rektora.

A hangverseny létrejöttét Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, Kehidai László, Marsalkó Péter, Neumayer Károly, a Pécsi Tudományegyetem és a Zsolnay Kulturális Negyed gondozta. A zene mellett visszaemlékezések hangzottak el a Zsolnay család zenéhez fűződő szoros kapcsolatáról.

Az est folyamán vetített képek Marsalkó Péter fotóművész „Zsolnay, a titkok kertje" című albumából származnak. A Zsolnay Gyár fúvószenekarának egyetlen ma is élő tagja Eicher József, aki a koncert végén egy 90 éves trombitát ajándékozott a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekarnak, amelyen már édesapja és ő is játszott a Zsolnay gyár zenekarában. Az egyetemi fúvószenekar képviseletében Neumayer Károly Liszt díjas karnagy vette át a különleges hangszert.

A koncertet megelőzően írta alá a Zsolnay család képviseletében Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia és Mattyasovszky-Zsolnay Viktor, valamint Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Vas Bence, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet igazgatója azt a megállapodást, melynek értelmében a PTE névhasználati jogot kap - először az egyetem története során. A Zsolnay család leszármazottai ugyanis a "Zsolnay" közösségi védjegy tulajdonosai, így ők jogosultak a név használatát engedélyezni.

A zenekar a névadóhoz méltó arculattal szeretne megjelenni, nyilvános fellépésein a Zsolnay nevet, az ahhoz kapcsolódó értékeket közvetíteni, ezért arculati tervek készítésére hirdetett pályázatot a Művészeti Kar grafikus hallgatói számára.

A zsűri döntése alapján Kovács Bernadett pályamunkája nyerte el az első helyezést. A pályázat eredményhirdetésére és a benyújtott pályatervekből készült kiállításra az aláírást követően került sor a Kodály Központ galériájában. Az arculati tervek április 21. és május 16. között a Zsolnay Negyed Kemencés Galériájában tekinthetők meg.

Képünkön: melyen az előtérben Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia és Bódis József, a háttérben balról Vas Bence és Dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor látható. 

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs