MEOSZ: növelni kell az akadálymentes kollégiumi helyek számát

2015. szeptember 22. kedd 15:12

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint több akadálymentes kollégiumi férőhelyre van szükség, sürgősen ki kell alakítani súlyosan fogyatékos diákoknak megfelelő kollégiumokat Budapesten és a vidéki egyetemi városokban.

A szervezet kedden az MTI-vel azt közölte: a súlyosan fogyatékos fiatalok számára a kormánynak olyan kollégiumokat kellene létrehoznia és működtetnie, amelyek - amellett, hogy akadálymentesek - szállítási és egyéb segítő szolgáltatásokat is nyújtanak.

Az önállóan is elboldoguló mozgássérült diákok integrációja érdekében pedig növelni kell az akadálymentes kollégiumi helyek számát - írták.

Az intézkedések szükségességét a közleményben egy mozgássérült főiskolás példájával támasztották alá, akit, miután hiába keresett két hónapig akadálymentes szállást a fővárosban, a szövetség székházában szállásoltak el ideiglenesen.

Megjegyezték: bár a 2015-2018-as időszakra szóló, erre vonatkozó intézkedési tervbe a MEOSZ javaslatára bekerült a speciális kollégiumok megteremtésének a lehetősége, "a konkrét lépéseket nem látni".

 

MTI