Megvan a szeptemberben indítható szakok listája

2015. június 10. szerda 10:12

Megjelent a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és az új képesítések felvételéről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny keddi számában. Azzal, hogy szűnnek-e meg szakok és ha igen, melyek, hamarosan jövünk.

A rendelet hatálya a nemzeti felsőoktatási törvény mellékletében felsorolt intézményekre terjed ki, és képzési területenként tartalmazza az alapképzési, mesterképzési szakokat, felsőoktatási szakképzéseket.

Az egyes szakokon, felsőoktatási szakképzéseken szerezhető végzettségeket a Magyar Képesítési Keretrendszer szintjeire sorolták be, megfeleltetve az Európai Képesítési Keretrendszernek.

A rendelet alapján a jegyzékbe való felvételi kérelmet a felsőoktatási intézmény az oktatásért felelős miniszternek nyújtja be, és ha az előzetes jóváhagyás megtörtént, az intézmény benyújtja a létesítési dokumentumokat az Oktatási Hivatalhoz. A hivatal nyolc napon belül ellenőrzi azt, és ha szükséges, hiánypótlásra szólíthat fel.

A rendelet - amely külön mellékletében sorolja fel a különböző képzéseket - tartalmazza az egyes tanárszakok párosításának feltételeit is.

Rögzítették a többi között, hogy azon szakirány indítását, amely a rendelet hatálybalépésekor önálló szakként a kérelmező felsőoktatási intézmény által folytatott képzésként az Oktatási Hivatal nyilvántartásában szerepelt, a felsőoktatási intézmény kérelme alapján - a szak képzési és kimeneti követelményeinek rendeletben történő kihirdetését követően - a hivatal nyilvántartásba veszi. A változások szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Forrás: eduline.hu