Megdöbbentő eredmények: ezért is érdemes egyetemre menni

2015. július 14. kedd 10:07

Egy friss amerikai kutatás szerint növeli az elhalálozási kockázatot, ha valaki hamar abbahagyja az iskolát.

Az alacsony iskolázottság legalább akkora elhalálozási kockázattal jár, mint a dohányzás - derült ki a New York University friss kutatásából. A kutatók szerint ráadásul nem egyszerű összefüggés, hanem oksági kapcsolat van az iskolázottság és a halálozás között.

"A közegészségügyben általában arra fókuszálunk, hogy megváltoztassunk olyan egészségügyi szokásokat, mint az étkezés, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás" - mutatott rá Virginia Chang, a kutatás vezetője. "Az oktatásnak - amely sokkal alapvetőbb, az egészségügyi szokásokat és egyenlőtlenségeket kompenzálni képes szempont - kulcsszerepet kellene kapnia az Egyesült Államok egészségpolitikájában is."

Már régóta ismert, hogy a kora felnőttkori halálozás erősen összefügg az alacsony iskolázottsággal, mégsem fordult meg a trend - az Egyesült Államokban legalábbis biztosan nem. Egyes kutatások még arra is próbát tettek, hogy megbecsüljék a továbbtanulás hiánya miatti halálozások számát.

A New York University kutatói több mint egymillió elhalálozott pácienstől származó, húsz év alatt összegyűjtött adatait elemezték, hogy meghatározzák az egyes iskolázottsági szinteken tapasztalható halálozási arányt. Ez alapján kiszámolták, hány halálesetet lehetett volna 2010-ig elkerülni azzal, ha az illető továbbtanult volna. Összesen 150 ezer embernél vélik úgy, hogy már a középiskola elvégzése meghosszabbította volna az életüket, és félmillió élte volna meg 2010-et, ha sikerül megszereznie az alapszakos diplomáját.

A kutatók természetesen nem ástak az okok mélyére, a magasabb iskolázottság mellett ugyanis olyan szempontok is szerepet játszhatnak az élettartam növelésében, mint az egészségesebb életvitel, a pszichológiai kiegyensúlyozottság, a nagyobb agymunka, illetve a kezelésekhez és a gyógyszerekhez való könnyebb hozzáférés. Emellett a kutatásban nem vették figyelembe a gyerekkorban tapasztalt egészségügyi és társadalmi hatásokat sem.

Forrás: eduline.hu