Már életet is mentett a PTE-s tüdőszűrő applikáció

2015. április 22. szerda 08:48

Mint ismeretes, tavaly novemberben indult az a mobilos applikáció, melyet a Pécsi Tudományegyetem orvosai fejlesztettek ki, és a világon szinte egyedülálló módon teszi lehetővé a tüdődaganat rizikó felmérését. A fejlesztés már életet is mentett! A közelmúltban ugyanis kioperáltak egy rákos daganatot annak a kétgyermekes családanyának a tüdejéből, akit a telefonos applikáció „utalt be" a kivizsgálásra.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Mellkassebészeti Osztálya és a Bioanalitikai Intézet orvosai dolgozták ki azt a világon szinte egyedülálló okostelefonos applikációt, amely segíthet abban, hogy a tüdődaganatot korai stádiumában felismerjék. 

Kivizsgálásra érkezett Intézetünkbe Heil Zoltánné, Csilla, aki barátnője tanácsára töltötte ki a mobiltelefonos tesztet. A nem dohányzó betegnél ennek eredménye azt hozta ki, hogy a családjában előfordult daganatos betegségek gyakorisága miatt magas rizikófaktorral rendelkezik, vagyis mielőbb jelentkezzen egy szakorvosnál - meséli Dr. Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa. A vizsgálat kisméretű rákos daganatot diagnosztizált a tüdejében. Azonnal megoperáltuk, és mivel mindez egészen korai stádiumban történt, így endoszkóppal tudtuk eltávolítani a beteg tüdőrészt. Összességében nagyon jók a beteg túlélési esélyei!"

Óriási ugyanis a jelentősége annak, hogy a páciens a betegség melyik stádiumában keresi fel a szakorvost.

„Most már remélhetőleg túl vagyok a nehezén, de azért nagyon megijedtem, amikor a daganatról tájékoztatott a doktor úr - emlékezik vissza Heilné. Hihetetlen, hogy egy mobilos applikáció mentette meg az életemet, de gyakorlatilag ez a helyzet..."

A Pécsi Tudományegyetem orvosai által kifejlesztett programnak köszönhetően egy rövid kérdőív „kitöltésével" bárki felmérheti azt, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából, sőt, az eredmény után az alkalmazás 10, illetve 20 évre előre meg tudja „jósolni" a jövőbeli várható állapotot. Például egy húszéves hölgy megnézheti, harminc- vagy negyvenéves korában várhatóan melyik rizikócsoportba tartozik majd. A program rögzíti a cellainformációk alapján a kitöltés helyszínét, így a kitöltés végén felajánlja a legközelebbi szűrőközpont címét - ahogy ez Csilla esetében is történt.

Az applikációt Androidra és iOS-re hozták létre, a használata ingyenes és anonim. 

Innen tölthető le:
Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.markcon.lungtumourfilter
iOS - https://itunes.apple.com/US/app/id916253302

Forrás: PTE