Már bokaprotézis beültetése is lehetséges az országban

2015. július 08. szerda 11:23

A rutinszerűnek számító csípő-, térd- és vállprotézisműtétek után idén áprilistól bokaprotézis beültetése is lehetséges Magyarországon - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem szerdán az MTI-t.

Közlésük szerint a bokaízületi felszínpótló protézissel kapcsolatos program elsőként a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján indult el, tavasszal. A protézis azoknak a betegeknek jelenthet megoldást, akiknek az ízületi kopás miatt nagy fájdalmaik vannak, bokájuk nehezen vagy már alig mozog. 

Eddig hat beteg kapott bokaprotézist, az első műtéteket még a linzi egyetemről érkezett professzorok segítették, a többit már magyar szakemberek, Rodler Endre és Kocsis György, az Ortopédiai Klinika munkatársai önállóan végzik.

A speciális bokaműtéteket a tervek szerint havi rendszerességgel végezhetik, idén 8-10 protézis beültetésére van lehetőség az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) külön engedélye alapján.

A beavatkozásra váró betegek alapos előválogatás után kerülhetnek be a programba, azonban nem mindenki alkalmas az implantátum beültetésére. Akin lehet még más műtéttel segíteni, annak nem szabad protézist beültetni, ugyanis az implantátum élettartama véges, mintegy tíz év után cserére szorulhat.

A boka- és lábsebészet az utóbbi két évtizedben Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban külön szakterületté vált.

(mti)