Létezik élelmiszer-tartósítás adalékok nélkül?

2015. augusztus 15. szombat 16:49

A LED fényről a világítás jut eszünkbe, ám kutatók bebizonyították, hogy kórokozóktól is megszabadíthatja környezetünket.

A kék LED fény kiválóan fertőtlenít, segít tartósítani az élelmiszereket, fertőtlenítheti a kórházak, óvodák, közösségi helyiségek felületeit.

A kék LED fény használatának egyik lehetősége: az élelmiszerek fertőtlenítése.

A National University of Singapore kutatóinak eredményei szerint a LED-nek nevezett fénykibocsátó dióda komoly antibakteriális hatással rendelkezik, alacsony, 4-15 Celsius-fokos, enyhén savas környezetben hatékonyan szabadítja meg az élelmiszereket a kórokozóktól. Az egysejtű baktériumok fényérzékeny részei ugyanis elnyelik az elektromágneses spektrum azon tartományát, ami egybeesik a kék színével. A kutatók szerint a jövőben az ilyen típusú fertőtlenítéssel akár ki is válthatjuk az élelmiszerekhez hozzáadott mesterséges adalékanyagokat.

A Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a General Electric Hungary Kft. NANOSTER elnevezésű közös konzorciumának kutatói 2009-2012 között a LED fény hatását is vizsgálták. Az iskolák, óvodák, edzőtermek, fürdők, kórházak, illetve orvosi rendelők rendszeres fertőtlenítését klórtartalmú szerekkel, ritkábban hőkezeléssel végzik. 

A klór azonban nemcsak az egészségre jelent veszélyt, de hatékonysága is megkérdőjelezhető: szaporodni hagyja például a hipervirulens kórokozókat. A LED fényt használó úgynevezett fotokatalitikus módszer a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről egyszerre távolítja el a vírusokat, baktériumokat anélkül, hogy ártalmas lenne az emberi szervezetre.

„Az antibakteriális hatás napfénnyel is előidézhető, különösen akkor, ha úgynevezett fotokatalizátorokat alkalmazunk. Ezek nagyrészt vékony rétegben felvitt, festékbe keverhető, környezetre ártalmatlan fém-oxidok, amelyek felületén a fény hatására egy fotokatalízis nevű folyamat indul be, a szerves anyagok, így a baktériumok és a vírusok is 30-60 perc alatt elpusztulnak. 

Ezek a rétegek szinte bármilyen felületen, padlón, falakon is hatásosak, a fertőtlenítést pedig akár a napfénnyel, akár LED fényforrással való besugárzással is elérhetjük. A fertőtlenítőrendszert az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ különböző intézeteiben a NANOSTER pályázati munka kereteiben tesztelték. 

Az alapvetően fontos vizsgálatokat a Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetben végezték el, és 10-12 fajta baktérium vegyszer nélküli fotokatalitikus elpusztítását igazolták. Mindezen túl a szegedi kutatók a levegőben található, kellemetlen szagú anyagok eltávolítására, és a zárt helyiségekben élő baktériumok elpusztítására is találtak megoldást: olyan fotoreaktort építettek, melyben alacsony energiaköltséggel - például a kék LED fény használatával - hatékony fertőtlenítés érhető el. 

A fotoreakció indukálására épített fényforrás belső felületére a már említett fotokatalizátor került, amely a megvilágítás hatására ártalmatlanítja a levegőből a felületre érkező káros anyagokat. A reaktor cirkuláltatja a levegőt, tehát „beszippantja", majd megtisztítva engedi tovább" - mondta Dékány Imre, kémikus akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem tanára.

Az egyértelmű sikerek ellenére a LED fény fertőtlenítő hatását még viszonylag kevesen használják a világon. Ennek okairól a professzor úr így vélekedik: „Tudomásunk szerint a LED fény fotokatalízisben való alkalmazása területén Japán áll az élen, Európában és Magyarországon ez a technika még nem terjedt el. 

Annak ellenére, hogy nagyon kis befektetést igényel, előrelépés csak akkor várható, ha a megfelelő egészségügyi ellenőrzési eljárások engedélyezése - a jelenlegi lassú és körülményes folyamatokkal szemben - felgyorsul, és az intézmények elég nagy mértékű kockázati tőkét fektetnek be. 

Egy új technológia bevezetése minden esetben bizalmatlansággal is párosul, ezen kívül sokat számít a termék marketing-támogatottsága. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy bármilyen új termék bevezetése a jelenlegi piacot ellátó - és vegyszeres technológiákat preferáló - cégek számára konkurenciát is jelenthet."

Forrás: National Geographic