Legfrissebb felsőoktatási rangsor: négy magyar egyetem a legjobbak között

2015. szeptember 15. kedd 10:11

Négy magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2015/2016-os felsőoktatási világrangsorára, amelyet kedd hajnalban hoztak nyilvánosságra. Az élen az idén is a Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll, amelyet a Harvard és Cambridge követ.

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, a QS-rangsor készítői az idén az 501-550. helyre sorolták - ezzel valamennyit javított tavalyi helyezésén. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is megőrizte a tavalyi helyezését, mindkettő a 601-650. helyen szerepel. A Budapesti Corvinus Egyetem is maradt a 701+ kategóriában.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds cég 2004 óta készíti el a felsőoktatási intézmények világrangsorát. Hat szempontot használnak - az oktatók és a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók és oktatók száma, valamint a munkaadók véleménye mellett az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága és az akadémiai szféra megítélését is figyelembe veszik a lista összeállításakor.

A rangsor élén alig történt változás, az idén is az egyesült államokbeli és a brit felsőoktatási intézmények tarolnak. Az első helyen - már negyedik éve - a Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll, amelyet a Harvard és a Cambridge követ. A Harvard - amely 2004 és 2011 között a Cambridge-dzsel felváltva végzett az első helyen - a negyedik helyről állt vissza a dobogó második fokára. A tíz legjobb közé került a Stanford, az Oxford, a University College London, a California Institute of Technology, Imperial College London, ETH Zürich és a University of Chicago. Az meglepetésnek számít, hogy a Princeton és a Yale nem tudott bekerülni a top 10 közé.

Forrás: eduline.hu