Konferencián mutatják be a Campus Mundi felsőoktatási ösztöndíjprogramot

2016. április 19. kedd 10:02

Konferencián mutatják be a Campus Mundi felsőoktatási ösztöndíjprogramot

Az idén indított felsőoktatási ösztöndíjprogram bemutatása a célja a mai budapesti Campus Mundi nyitókonferenciának. A rendezvényen átadják a Felsőoktatás nemzetköziesítéséért díjakat.

A konferencia célja, hogy széles szakmai körben bemutassák, a Campus Mundi program milyen eszközökkel segítheti a felsőoktatási stratégiai célok elérését, és milyen lehetőségeket kínál a magyarországi felsőoktatási intézményeknek - közölte a konferencia szervezőjeként és az ösztöndíjprogram kezelőjeként a Tempus Közalapítvány.

A rendezvényt Prőhle Gergely (képünkön), a programot elindító Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára nyitja meg, és átadja a másodjára odaítélt Felsőoktatás nemzetköziesítéséért díjakat a legkiválóbb kezdeményezéseknek.

Az ösztöndíjprogram mintegy kilencezer hallgatónak nyújt lehetőséget a következő öt évben arra, hogy résztanulmányokat folytathasson, szakmai gyakorlaton vagy tanulmányúton vegyen részt európai és Európán kívüli országokban. A tárca tervei szerint a program hozzájárul annak a nemzeti célnak az eléréséhez, hogy 2023-ra a magyar felsőoktatásban diplomát szerző hallgatók között 10-ről 20 százalékra nőjön azoknak az aránya, akik a tanulmányaik során külföldi részképzésben vagy szakmai gyakorlaton vesznek részt.

A program lehetőséget nyújt továbbá a hazai felsőoktatási intézményeknek, hogy külföldi oktatási vásárokon, kiállításokon vegyenek részt, ez hozzájárul a külföldi hallgatók toborzásának sikeréhez és az intézmények közötti kapcsolatok kialakításához, megszilárdulásához is. A felsőoktatási stratégia része az is, hogy a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók jelenlegi 9 százalékos aránya 2022-re 15 százalékra emelkedjen.

Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló program pénzügyi kerete 9,2 milliárd forint, a sikeresen pályázók - attól függően, hogy mely országban tanulnak majd - havonta 186-270 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak. A hallgatók évente kétszer pályázhatnak.