Kiírták a 2016-os Bursa Hungarica-ösztöndíjprogramot

2015. szeptember 12. szombat 11:40

Kiírták a 2016-os Bursa Hungarica-ösztöndíjprogramot

Hátrányos helyzetű hallgatók kaphatnak egy éven keresztül havi tízezer forintos támogatást. Íme, az öt legfontosabb kérdés - és a válaszok.

Mi az a Bursa Hungarica?

A Bursa Hungarica-ösztöndíj rászoruló hallgatóknak szól, a tanulmányi eredményt nem veszik figyelembe. A támogatás egyik részét a települési, illetve megyei önkormányzat, a másik felét pedig a felsőoktatási intézmény adja: havonta 5-10 ezer forintos támogatást kaphattok.

Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév: a mostani pályázaton nyertes hallgatók a 2015/2016. tanév második (tavaszi), illetve a 2016/2017. tanév első (őszi) félévében kapják majd a támogatást. Az ösztöndíjat az őszi félévben októbertől, a tavaszi félévben márciustól utalja a felsőoktatási intézmény.

Kik pályázhatnak?

Az ösztöndíjra hátrányos helyzetű hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben nappali tagozatosként alap- vagy osztatlan képzésen, mesterképzésen vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésen tanulnak a 2015/2016-os tanévben. Állami ösztöndíjasok és önköltséges hallgatók is pályázhatnak.

A Bursa Hungaricára akkor is jelentkezhettek, ha 2015 szeptemberében az utolsó éveteket kezditek az egyetemen, főiskolán: ha 2016 őszén már nem lesz hallgatói jogviszonyotok, a 2016/2017-es tanév első félévére szóló ösztöndíjat már nem kapjátok meg.

Akkor is pályázhattok, ha passzív féléven vagytok, de az ösztöndíj folyósításának feltétele, hogy a 2015/2016. tanév második félévére beiratkozzatok.

Hogyan lehet jelentkezni?

Ha pályázni szeretnétek az ösztöndíjra, a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerében (EPER-Bursa rendszer) kell regisztrálnotok, ezen a linken. Ha a korábbi években már regisztráltatok, az akkori felhasználónevetekkel és jelszavatokkal léphettek be.

Milyen dokumentumokra van szükség?

A pályázathoz be kell szereznetek egy hallgatóijogviszony-igazolást a 2015/2016-os tanév első félévéről - ha több intézménnyel álltok jogviszonyban, csak abból, amelyikre elsőként kezdetek el járni -, egy igazolást a saját jövedelmetekről és a veletek egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről, illetve a szociális rászorultságot igazoló dokumentumokat (ezeknek a körét a helyi önkormányzat határozza meg).

Meddig lehet pályázni?

Az űrlapok elektronikus kitöltésének és benyújtásának határideje pedig 2015. november 9.

Az önkormányzatok 2015. december 7-ig kell, hogy elbírálják a pályázatokat. A települési önkormányzat döntéséről december 17-ig értesítik a nyertes pályázókat, az intézményi ösztöndíjrész megállapításáról, a teljes összegről és a folyósítás módjáról pedig 2016. március 11-ig küldenek tájékoztatást.

Forrás: eduline.hu