Két lépcsőben emelnék a felsőoktatásban dolgozók bérét

2015. október 14. szerda 14:13

Október 20-án kerül a kormány elé az az előterjesztés, amely szerint két lépcsőben emelnék a felsőoktatásban dolgozók bérét - közölte szerdai debreceni sajtótájékoztatóján az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke. 

Pósán László elmondta: 2008 óta változatlan a felsőoktatási dolgozók bére, és elodázhatatlan a fiatal oktatók és kutatók bérrendezése a pályán tartásuk és itthon maradásuk érdekében.

Éppen ezért a gazdaság állapotának függvényében 2016 januárjától a tanársegédek 25 százalékos, az adjunktusok 32 százalékos béremelést kapnának. Előbbieknél ez havi 40 ezer, utóbbiaknál 70 ezer forint növekményt jelent majd - részletezte Pósán László.

A következő lépcsőben, 2018 januárjától a docensek és professzorok bérét emelnék.

A béremelés fedezetéről a képviselő elmondta: a jövő évi költségvetésben 6 milliárd forintot különítenének el, a 13 milliárd forintos összköltség különbözete pedig megvan az intézményeknél, takarékos gazdálkodással előteremthető.

Megjegyezte: míg 2013. december végéig a felsőoktatási intézmények tartozása 20,6 milliárd forint volt, addig idén augusztus végéig ez az összeg 9,4 milliárd forintra csökkent.

- A kancellároktól hatékony gazdálkodást vár el az állam, mivel a bérnövekményhez szükséges pénz kitermelhető - nyomatékosította Pósán László.

A doktoranduszokat érintő kérdésről közölte: ösztönzést és szankcionálást kezdeményeznek egyszerre. Négy évre emelnék a képzést, s félidőben szintfelmérő vizsga lenne arról, hol tart a kutatásban a hallgató. Ugyanakkor az első két évben 150 ezer forintra, a harmadik és negyedik évben 200 ezer forintra emelkedne a havi ösztöndíj összege.

MTI