Huszonhat országból érkeznek a résztvevők a PTE Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemére

2023. július 14. péntek 10:46

Huszonhat országból érkeznek a résztvevők a PTE Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemére

A 24. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem július 17-én veszi kezdetét, és 26 országból 65 diák részvételével zajlik négy héten át. Érkeznek jelentkezők többek között Belgiumból, Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Finnországból, Németországból, az Egyesült Államokból, Szerbiából, Spanyolországból, Ukrajnából, Nagy-Britanniából, Kanadából, Horvátországból, Kínából, Romániából, Oroszországból, Franciaországból, Görögországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Svájcból, Olaszországból, Lengyelországból.  

 

A nyári egyetem tanóráit egy olyan rendszerben szervezik, amely öt különböző nyelvi szintet ölel fel, és heti 40 tantermi és tantermen kívüli órát biztosít. Kisebb csoportokban zajlik az oktatás, hogy minden diáknak a lehető legnagyobb figyelmet tudják szentelni a szakemberek. A program különlegessége, hogy minden pillanatát a nyelvtanulásra fordítják, kezdve a diákok érkezésétől egészen a záróprogramig.

Minden csoport három nyelvtanárral tanul, így garantálva a változatos tanulási környezetet és a módszertani eszközök sokszínűségét. Emellett a diákok lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek különböző tantermen kívüli programokon: közösen ismerkednek a magyar gasztronómiai hagyományokkal, tematikus sétákon vesznek részt, várja őket a filmklub vagy a kiejtést fejlesztő fonetikaklub. Ezek a klubok további lehetőségeket biztosítanak a tanulóknak, hogy a nyelvet más érdekes területeken keresztül is gyakorolhassák és fejlesszék.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem oktatói tapasztaltak és szakképzettek, és már évek óta együtt dolgoznak. Többen közülük részt vettek a tananyag fejlesztésében is, így garantálva a magas színvonalú oktatást és a frissített, releváns tananyagot.

Az oktatás során a Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládot használják, amely a modellalapú oktatás módszereit követi, s mely különösen nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és olyan magyar kulturális ismereteket közvetít, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi.

A tantermi órákkal összehangolva a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és a Dél-dunántúli régió látnivalóit.

Forrás: PTE - Fotó: PTE/Csortos Szabolcs