Hat hónapot kértek a tüntető hallgatók és tanárok

2015. április 24. péntek 11:54

Három óra helyett hat hónapot és nemzetközi szakértők bevonását kérték az új felsőoktatási stratégia ellen tiltakozásokat szervező hallgatók és diákok. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindössze három órát adott az egyetemeknek arra, hogy megújítsák a hazai nemzetközi tanulmányok oktatását. Ezt utasították el az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatói és tanárai, akik felvették a kapcsolatot nemzetközi szakértőkkel és szakértői szervezetekkel. 

Majtényi Balázs, a TáTK Nemzetközi Tanulmányok szakának oktatója, egyetemi docens elmondta, hogy nem csak nyugat-európai, de koreai és japán szakértőkkel is felvették a kapcsolatot, több helyről azonnal pozitív választ kaptak.

A Felsőoktatásért felelős államtitkárság pénteki sajtóközleménye és a kedden kiszivárgott felsőoktatási törvénytervezet megszüntette volna több egyetemi szak mellett a nemzetközi tanulmányok szakot és a konzisztóriumok bevezetésével elkaszálta volna az egyetemi autonómiát. Kedden jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy megmaradhatnak nemzetközi tanulmányok szakok.

Egy televíziós interjúban azonban azt mondta, át kell alakítani a szakot, mert hibás az, hogy „mit, hogyan és hol tanítanak". Erre az átalakításra kaptak három órát az egyetemek. Palkovics az interjúban azt is elmondta, a Rektori Konferencia kérte a szakok bezárását, ezt azonban Tausz Katalin, az ELTE TáTK dékánja cáfolta

Forrás: eduline.hu