Filozófusok konferenciáznak a klímaváltozásról Pécsett

2023. május 04. csütörtök 09:54

Filozófusok konferenciáznak a klímaváltozásról Pécsett

A klímaváltozás és a filozófia kapcsolatáról szóló előadásokkal rendez egész napos konferenciát Ábrándok bűvöletében címmel a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Filozófia Doktori Iskola és a veszprémi Pannon Egyetem (PE) pénteken a baranyai vármegyeszékhelyen. 

 

 

Boros János (képünkön), a pécsi egyetem 1990-es években, nyugati minták alapján létrehozott filozófiai iskolájának vezetője, az esemény egyik szervezője az MTI érdeklődésére közölte: a klímaváltozást valószínűleg a gondolkodó ember okozza a tudományával, a technikával, ami filozófiai kérdésfeltevésből, a fogalmak megkülönböztetett használatából fejlődött ki.

A szervező úgy véli: végső soron a tudatos gondolkodás és az ebből kifejlődő tudomány vezetett a klímakrízishez, s amikor ezzel filozófusok foglalkoznak, akkor visszatérnek az eredethez, az eredet felől próbálják értelmezni a változásokat, keresik azokat a fogalmakat, amelyek talán rossz irányba mentek, vagy félreértették őket, vagy akár nem megfelelő etikai alkalmazást nyertek.

Közölte: a konferencia elsősorban a PE rektora, Gelencsér András klímaváltozásról szóló könyvében felvetett kérdések köré épül, például hogy valóban összeomlik-e civilizációnk néhány évtizeden belül az éghajlatváltozás és a nyersanyagok hiánya miatt?
Mint a szervező elmondta: az előadások az alapok felől közelítenek a kérdéshez, és felvetik azt az inkább kultúrtörténeti és tudományfilozófiai kérdést, hogy miként sorolható be Gelencsér András "látomása" az apokaliptikus gondolkodásmódok sorába, amelyek eddig jobbára poetikus-vallási műveket szültek.

Az interneten is követhető rendezvényen csaknem húsz előadó - főként fiatal filozófusok - igyekszik majd filozófiai - azaz önreflektív, tagolt, fogalomtudatos - gondolkodást alkalmazni korunk egy nagy kihívására - tájékoztatott a doktori iskola vezetője.

MTI