Ezért kedvelik a magyar egyetemeket a külföldiek

2015. szeptember 14. hétfő 12:06

Ezért kedvelik a magyar egyetemeket a külföldiek

Közel húszezer külföldi diák tanul most nálunk, leginkább az orvosi egyetemeink a felkapottak, de más szakokra is szívesen jelentkeznek a nemzetközi viszonylatban megfizethető tandíjak és a viszonylag alacsony megélhetési költségek miatt.

Közel 20 ezer külföldi hallgató tanul jelenleg Magyarországon. Negyven százalékuk határon túli magyar, vagyis ténylegesen 12 ezer nem magyar diák tanul a hazai felsőoktatásban. Hagyományosan az orvosképzés a legfelkapottabb, a Semmelweis Egyetemen olyannyira pörög a külföldi hallgatók képzése, hogy a tavalyi statisztikák szerint a 4400 orvostanhallgató majdnem fele külföldi volt.

A Debreceni Egyetem is népszerű, az előző tanévben 500-zal több külföldi tanult a vidéki egyetemen, mint 2011-ben, összesen 3800-an (például nigériaiak, irániak), közülük 1400-an orvosin. A Szegedi Tudományegyetemen a szerb, német és nigériai hallgatók vannak a legtöbben, de Ázsiából (Kína, Japán) és a Közel-Keletről (Irán, Izrael) is jöttek diákok, összesen több mint 1400-an.

A Budapesti Corvinus Egyetem sem marad ki a nemzetköziesítésből, 2013-ban több mint 900, az előző tanévben pedig majdnem 1200 külföldi hallgató tanult a fővárosi egyetemen, és összesen 80 különböző náció (pl. németek, kínaiak, mongolok) képviselteti magát a közgázon, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tavalyig 2000-nél is több külföldi hallgatót fogadott.

A hvg.hu-nak két külföldi hallgató is nyilatkozott. Amanda, aki Brazíliából érkezett, azt mondta, simán kijön a havi 870 eurós apanázsából, mert majdnem minden ugyanannyiba kerül, mint Brazíliában és még egy belvárosi albérletre is futja. Arról nem is beszélve, hogy ez a 870 euró Magyarországon sokkal többet ér, mint Franciaországban vagy az Egyesült Államokban, ahová szintén pályázhatnak a brazil diákok.

Forrás: eduline.hu - Fotó: Dittrich Éva