Ezek a legjobban és legrosszabbul fizetett szakmák

2015. május 28. csütörtök 11:24

Majdnem ötszörös a különbség a legjobban és a legrosszabbul fizetett területen dolgozók átlagbére között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint - írja a pénzcentrum.hu.

A legjobban a pénzügy és a biztosítás területén dolgozók kerestek 2015. január-márciusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint: ők átlagosan havonta nettó 326 ezer forintot vittek haza - írja a pénzcentrum.hu.

A legjobban fizetett területek közé került még az információ és kommunikáció nettó 309 ezer forintos átlagbérrel - ez több mint duplája a 155 ezer forintos országos átlagkeresetnek, amely 13 ezer forinttal alacsonyabb a tavaly év véginél - valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás 273 ezer forinttal, illetve a szakmai, műszaki és tudományos szféra 236 ezer forinttal áll az élmezőnyben. 

Ezzel szemben a legrosszabbul a szociális ellátás területén dolgozók keresnek, havonta átlagosan mindössze nettó 71 ezer forintot, amely alig két ezer forinttal több, mint a minimálbér. Őket az erdőgazdálkodásban alkalmazottak (94 ezer forint), a vendéglátásban (majdnem 102 ezer forint), illetve az egyéb szolgáltatás (majdnem 122 ezer forint) dolgozók követik.

Az alacsony fizetések és a lelki teher miatt már most veszélybe került az olyan felelősségteljes és fontos munkakörök ellátottsága, mint a gyermekvédelem, a családgondozás - ezen a területen az állások 20-30 százaléka betöltetlen -, a gyermekellátás, az ifjúsági munka, a hajléktalanellátás és az idősgondozás. A költségvetési tervek szerint egyelőre úgy néz ki, hogy a szociális ellátás területén csak a bölcsődei diplomás kisgyermeknevelők kapnak majd béremelést, amely a gyermekneveléssel foglalkozók mindössze 14 százalékát jelenti.

Forrás: eduline.hu