Ennyit kell fizetni az egyetemi kollégiumért 2015-ben

2015. július 28. kedd 10:21

Múlt hét csütörtökön kiderültek a 2015-ös ponthatárok, és hamarosan startol a pótfelvételi is. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat azoknak, akik úgy tervezik, kollégiumban kezdik a tanévet szeptemberben.

Ha kollégiumba szeretnétek költözni, az adott egyetem vagy főiskola elektronikus rendszerén (Neptun/ETR) keresztül jelentkezhettek, a határidő augusztus első vagy második hete. A kollégiumi helyet mindig egy vagy két félévre kapjátok meg. Az elbírálásnál figyelembe veszik a szociális helyzeteteket, az intézmény és a lakóhelyetek közötti távolságot, a felvételi, később pedig a tanulmányi eredményt, de számít a szakmai, közéleti tevékenység is. A legtöbb kollégiumba csak a nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak.

A szobák általában 2-4 ágyasak, de van, ahol kétszobás apartmanban lakhattok, sőt, több helyen lehet választani egyágyas szobát is, általában 10-15 ezer forinttal drágábban.

A kollégium jóval olcsóbb, mint az albérlet: már havi 10 ezer forint alatt megúszhatjátok, igaz, az önköltséges hallgatóknak a legtöbb egyetemen többet kell fizetniük. Az összeget mindig a hónap elején kell utalni: ezt a Neptunon, ETR-n keresztül, gyűjtőszámláról könnyen megoldhatjátok.

Fontos, hogy ha több felsőoktatási intézménnyel is van jogviszonyotok, akkor csak annak az egyetemnek a kolijában kaphattok helyet, amelyet először kezdtetek el. 

Mennyit kell fizetni az ELTE-n, a Corvinuson vagy Szegeden?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kollégiumaiban havonta 9320-15 320 forintot kell fizetni a férőhelyért. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) az állami ösztöndíjas diákoknak 9320-11 650, az önköltségeseknek pedig 20 970 és 23 300 forint között mozognak az árak. A Budapesti Corvinus Egyetem kolijaiban államisként havonta 9300-18 000 forintért, költségtérítést fizető hallgatóként pedig 22-30 ezer forintért lakhattok.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kollégiumaiban havi 10 ezer forint körüli összeget kell fizetnetek, az önköltséges hallgatóknak csak néhány száz forinttal kerül többe a lakhatás. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kolijaiban 12-18 ezer forintba kerül egy hónap, a Debreceni Egyetemen (DE) pedig 12-22 ezer forintot kell fizetnetek a kollégiumi férőhelyért.

A Miskolci Egyetem (ME) kolijaiban az állami ösztöndíjas hallgatóknak 8-16, az önköltséges diákoknak pedig 12 600-43 500 forintba kerül a lakhatás havonta. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) kollégiumaiban havi 8100 forintért kaphattok férőhelyet. A Szent István Egyetem (SZIE) állami ösztöndíjas hallgatóinak havonta 10 280-25 200 kell fizetniük a kollégiumért, az önköltséges diákoknak a díj ennél 11 650 forinttal magasabb.

Forrás: eduline.hu