Elvégezték az első robotsebészeti műtétet Pécsett, a beteg másnap hazamehetett - Videó!

2022. október 06. csütörtök 09:19

Elvégezték az első robotsebészeti műtétet Pécsett, a beteg másnap hazamehetett - Videó!

Epekövek eltávolítását végezte el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Robotsebészeti Munkacsoportja a nemrég Pécsre érkezett dupla konzolos DaVinci Xi robot segítségével. Az első pécsi robotsebészti beavatkozás után a beteg már másnap reggel elhagyhatta a kórházat.

 

A DaVinci Xi nevet viselő géppel nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni a jövőben a régió legnagyobb fekvőbeteg-ellátó intézményében, a Janus Pannonius Klinikai Tömbben.

Az orvosképzést is szolgáló gép lehetővé teszi, hogy különböző oktatóprogramokkal, valós beteg jelenléte nélkül sajátítsák el az orvosok és az asszisztensek a biztonságos műtétek majdani elvégzéséhez szükséges technikai tudást.




Az új eszközzel speciális beavatkozásokat hajtanak végre úgy, hogy a beteg hamarabb fel tud gyógyulni a műtétet követően.

 

A helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretének részeként beszerzett sebészeti robottal várhatóan heteken belül, még októberben elvégzik az első műtéteket azok az orvosok, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán szereztek korábban képesítést - olvasható a közleményben.

Forrás: PTE - Fotó: PTE/Csortos Szabolcs