Elítéli a levélhamisítást a Független Diákparlament

2015. május 26. kedd 09:49

Elítéli a Független Diákparlament, hogy valaki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nevében hamisított levelet tett közzé a napokban a Budapesti Corvinus Egyetemmel kapcsolatban. A tárca megállapítása szerint az írás a diákparlamentnek eljuttatott levél átszerkesztéséből származik.

A diákszervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a hamisító célja az volt, hogy "feszültséget és kormányellenes hangulatot keltsen a felsőoktatásban. Ezzel a tettével ártott a Független Diákparlamentnek, a Magyarországon tanuló diákoknak és a magyar felsőoktatásnak" - tette hozzá.
Jelezték: készek a hatóságokkal együttműködni, ha ez szükséges a tettes megtalálásához.

Pénteken jelentette be Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, hogy okirat-hamisítás miatt feljelentést tett az V. kerületi rendőrkapitányságon a tárca a hamisított levél miatt. Az államtitkár azt mondta, "futótűzként terjedt" a napokban az interneten az a levél, amely az Emmi hivatalos levelének tűnt, a tárca hivatalos fejlécével és főosztályvezetőjének aláírásával. 

A hamisított írásban a minisztérium vezetői felhívják a Corvinus vezetőinek figyelmét, hogy kezdjék meg a szükséges intézkedéseket az egyetem feldarabolással kapcsolatban úgy, hogy a nyilvánosság erről semmilyen formában ne értesüljön.

Hozzátette: a hamisított levélen található iktatószám alapján megállapították, hogy az egy május 14-én a Független Diákparlamentnek küldött levél átszerkesztéséből származik. Sok esetben tapasztalták már, hogy valótlan alapon vagy meg nem történt döntésekre hivatkozva próbáltak hisztérikus hangulatot, pánikot kelteni, rémhíreket terjeszteni- mondta.

"Ebben az esetben nagyon hamar kiderült az igazság, most lebuktak azok, akik talán a korábbiakban is hasonló rémhíreket próbáltak gerjeszteni a felsőoktatásnak a területén. Olyan emberekről, olyan, a kormány politikáját ellenző csoportokról van szó, akik úgy látszik, semmitől nem riadnak vissza.

Hogyha okiratot kell hamisítani ahhoz, hogy a kormánnyal szemben hisztériát, pánikot keltsenek, hogyha a hallgatók, tanárok, felsőoktatási vezetők, egyetemek között feszültséget kívánnak szítani, akár ettől az eszköztől sem riadnak vissza" - jelentette ki az államtitkár.

(mti)