Élelmiszerbiztonság tananyagot fejlesztett négy hazai egyetem

2015. június 21. vasárnap 12:58

Élelmiszerbiztonság tananyag készült négy magyarországi felsősoktatási intézmény fejlesztésében, a projektben a debreceni, a szegedi, nyugat-magyarországi egyetem, valamint az egri főiskola vett részt - erről Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese beszélt az M1 aktuális csatornán vasárnap. 

Az angolul és magyarul elkészült tananyagot nappali és levelező oktatásban, alap- és mesterképzésben szeretnék tanítani. A megszerzett tudást az élelmiszer-előállításban, élelmiszer-feldolgozásban, táplálkozástudomány területén lehet majd hasznosítani.

A rektorhelyettes kifejtette, hogy az élelmiszeripar és az élelmiszer-előállítás nagyon dinamikusan változó terület, amelyhez folyamatosan kell alkalmazkodni, ezt a célt szolgálta projekt. Példaként említette, hogy egyre több az elvárás az élelmiszerekkel szemben, egyre több igazolást kell kiállítani a termék minőségéről vagy arról, hogy kik fogyaszthatják.

Hozzátette, hogy a négy felsőoktatási intézményen belül 17 kar vett részt a fejlesztésben, bölcsészek, orvosok, mezőgazdászok, élelmiszeripari szakemberek, táplálkozástudósok dolgoztak a projekten. Az eredmény egy olyan komplex tananyag lett, amely valamilyen formában az egyetemek szinte valamennyi hallgatójához eljut majd.

A projekt egyik törekvése volt az is, hogy az előállított élelmiszeripari termékek megbízhatóságáról tanúsítványt lehessen kiállítani. Az egyetem által létrehozott kutatóintézet kapcsolatban fog állni egy olyan klaszterrel, amely mögött 88 élelmiszergyártó vállalat áll, 300 milliárd forintos termelési értékkel. A vállalkozások, ha igénylik, "az egyetem ajánlásával" vagy a "klaszter ajánlásával" tanúsítványt kaphatnak - ismertette a rektorhelyettes.

(mti)