Bojkottálják az akadémikusok a közszolgálati egyetemet

2015. június 16. kedd 10:17

Bojkottálják az akadémikusok a közszolgálati egyetemet

A Magyar Tudományos Akadémia egyik osztályának új üléshelyet kell keresni, mert a joggal foglalkozó akadémikusok nem hajlandóak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen összegyűlni -írta a vs.hu. 

Tovább tart a jogászok tiltakozása a kormányjavaslat ellen, amely monopolhelyzetbe hozná a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (NKE) az államtudományok oktatásában - írta a vs.hu.

A Lázár János által jegyzett törvénymódosítás alapján az államtudományokat kizárólag az NKE-n lehetne tanítani, megfosztva így a jogi karokat. Előrejelzések szerint ezzel káoszba fulladna az állam- és jogtudományi karok tudományos programja.

Másrészről az intézményvezetők attól tartanak, ez a mostani javaslat csak egy folyamat kezdete, a következő lépésként azt írnák elő, hogy az államigazgatásban csakis NKE-s államtudományi képzésekkel lehetne dolgozni. 

Ahogy azt a VS megírta, a héten szerdára hívták volna össze a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre az MTA IX.Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának ülését, de az érintettek bojkottálták a helyszínt. A lap információi szerint, amikor az osztály tagjainak kiküldték e-mailen a meghívót, Vékás Lajos, Széchenyi-díjas akadémikus azt írta vissza a közös levelezőlistára, hogy a törvényjavaslat miatt nem hajlandó az NKE-n megjelenni. Vékás Lajos az egyik legnagyobb szaktekintély a hazai jogtudományokban, ő volt többek között az új polgári törvénykönyv egyik kidolgozója is.

A leveléhez sokan csatlakoztak, nem csak a jogászok közül, míg végül úgy tűnt, az ülést lehetetlen megtartani a Közszolgálati Egyetemen, így a szervezők inkább úgy döntöttek, hogy az az MTA Széchenyi-téri épületében lesz.

Forrás: eduline.hu - Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI