Az Emmi szerint már nincs miért tüntetniük a diákoknak

2015. április 23. csütörtök 11:46

Az Emmi szerint már nincs miért tüntetniük a diákoknak

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatási államtitkársága szerint okafogyottá váltak a diáktüntetések, mert teljes mértékben megvalósul az egyetemi autonómia és a szabad szakválasztás, ahogyan eddig is.

Ezt az államtitkárság közölte csütörtökön az MTI-vel, felidézve, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülésén konszenzusos megegyezés született a felsőoktatási törvény és a szakstruktúra átalakítását illetően. Minden, a hallgatók által felvetett kérdés tisztázódott - írták.

Emlékeztettek arra is, a tárca a kerekasztal tagjaival - köztük a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) és a hallgatói önkormányzattal - megállapodott abban, hogy a szenátus, és így a hallgatók képviselete és jogai is változatlan formában megmaradnak.

Megerősítették, hogy a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak nem szűnik meg, a jövőbeni struktúrára vonatkozóan azonban az MRK tesz javaslatot.

Hangsúlyozták: az MRK által is kivezetésre javasolt képzések - mint például a társadalmi tanulmányok szak - egyetlen egyetem és főiskola költségvetési stabilitását vagy kari szerkezetét sem veszélyezteti. Az egyetemi autonómia és a szabad szakválasztás pedig, ahogyan eddig is, teljes mértékben megvalósul.

A képzési szerkezet tervezett átalakítása semmiféle módon nem érinti a 2015-ös felvételi eljárást, felmenő rendszerben vezetik be, ahogyan 2005-ben is. Aki benyújtotta a jelentkezést, az a jelenleg meghirdetett képzésekre nyer felvételt és azokon is fejezheti be a tanulmányait. Ez igaz a jelenleg tanulmányokat folytatókra is: nem érinti őket a változás - szögezték le. A 2016-os felvételi meghirdetésekben is minden jelentkező meg fogja találni a számára megfelelő szakot, ahol magas minőségű képzésben részesülhet - írta az államtitkárság.

Szerda este egyetemi hallgatók és oktatók egy csoportja az Emmi épülete előtt demonstrált, követelve a felsőoktatási törvény tervezett módosításának visszavonását és az egyetemi autonómiát. Előzőleg a hallgatók hétfőn fórumot, majd több helyszínt érintő tiltakozó felvonulást tartottak.

Képünkön  az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar (ELTE TáTK) hallgatóinak és oktatóinak, valamint nemzetközi tanulmányok szakos hallgatói érdekképviseletének szervezésében, Továbbra is mi akarjuk eldönteni, mit tanulunk! címmel megrendezett tüntetés résztvevői az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete előtt április 22-én.

MTI - Fotó: Szigetváry Zsolt