Átalakul a közszolgálati egyetem, itt vannak a részletek

2015. június 03. szerda 10:06

Átalakul a közszolgálati egyetem, itt vannak a részletek

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakításáról szóló javaslatot.

Ősztől más felsőoktatási intézmény nem indíthat közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen szakokat - olvasható a parlament honlapján közzétett javaslatban. Az indoklásban kiemelték, "a módosítás célja továbbá annak rögzítése, hogy csak az NKE folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást". 

A Lázár János által jegyzett javaslat felidézi, hogy a kormány az Államreform Bizottság felállításáról szóló határozatában egyetértett az NKE átalakításával, így szükségessé vált az egyetem működését szabályozó törvény pontosítása.

A javaslatban szerepel továbbá, hogy jövő júliustól a rendvédelmi ágazatban is bevezetik a tisztjelölti jogviszonyt - olvasható a dokumentumban.

Lázár János tavaly október 22-én jelentette be, a kormány belevág az államreformba, amelynek során tartósan meghatározza, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók. Az Államreform Bizottság felállításáról szóló kormányhatározat tavaly novemberben lépett hatályba.

Ez rögzíti, hogy a kabinet egyetért az állami humántőke reformjával. Ehhez sorolták a fegyveres szervek tagjaira vonatkozó életpályamodell bevezetését és az állami szférában foglalkoztatottak létszámának felülvizsgálatát, majd a közszolgálati életpályamodell bevezetését.

Az állami humántőke reformjához tartozik "az általános ügyintézési képességgel bíró személyi állomány" kialakítása, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományi felsőoktatási intézménnyé való átalakítása is.

Forrás: eduline.hu - Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI