Átadták az első egyetemi madárbarát mintakertet Debrecenben

2016. május 11. szerda 10:49

Átadták az első egyetemi madárbarát mintakertet Debrecenben

Az ország első egyetemi madárbarát mintakertjét adták át kedden, a madarak és fák napján a Debreceni Egyetem (DE) agrártudományi központjának botanikus kertjében.

Kövér László, a hallgatói önkormányzat környezetvédelmi bizottságának oktatói társelnöke elmondta: hallgatói kezdeményezésből, a természetvédelmi tanszék szakmai segítségével a mintakertben madár-, illetve más természetvédelmi eszközök tárházát hozták létre.

A különböző madáretetők, itató- és fürdőhelyek mellett jóformán valamennyi odútípusból több darabot helyeztek el a kertben, de van költőláda, békavár, süntanya, fecskepelenka, darázsgarázs és a települési baglyok táplálkozását segítő egérvár - sorolta Kövér László.

Juhász Lajos tanszékvezető az MTI érdeklődésére elmondta: a területet téli szállóként használó madarakkal együtt 45-50 madárfajnak ad otthont, illetve pihenőhelyet a mintakert.

Az odúk eltérő méretű, illetve formájú nyílásai alapján vesznek igénybe egy-egy fészkelő vagy etetőhelyet a különféle madárfajok - magyarázta.

Veszelinov Ottó, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) debreceni területi vezetője emlékezetett arra, hogy 2002-ben indították el lakossági természetvédelmi akciójukat, a Madárbarát kert programot, amelyet később óvodákra, iskolákra és munkahelyekre is kiterjesztettek.

A programban regisztrált résztvevők száma már eléri a hatezret, köztük több mint ezer óvodával és iskolával - tette hozzá, kiemelve, hogy a debreceni agrárcampus botanikus kertjében kialakított rezervátum az első egyetemi madárbarát mintakert az országban.