Átadták a pécsi egyetem új kutatási központját

2023. január 11. szerda 18:00

Átadták a pécsi egyetem új kutatási központját

Átadták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) Preklinikai Kutatási Központját szerdán. A beruházás bruttó összértéke meghaladja az 1,2 milliárd forintot.

 

Miseta Attila professzor, a PTE rektora az ünnepélyes átadón elmondta: „A Preklinikai Kutatási Központban folyó kutatómunka az élettani, kórélettani jelenségek jobb megértésével közelebb vihet a betegségek kialakulásának megértéséhez, valamint új terápiás gyógymódok kipróbálására is lehetőséget teremt. Reményeink szerint más hazai, de akár külföldi partnerekkel való együttműködéseket is elő fog mozdítani ez a korszerű kutatási egység" - tájékoztatott a rektor.

„A pécsi orvoskar oktatási, kutatási tevékenységéhez szükséges minőségi infrastrukturális követelmények és feltételek kialakítása a kar közel két évtizedes törekvése" - mondta el a projekt kapcsán Nyitrai Miklós professzor, a PTE ÁOK dékánja. „A projekt során négy külön bejáratú, saját légtechnikával ellátott részleget alakítottak ki. Az új központ műtéti traktusa nemcsak a posztgraduális orvosképzéshez elengedhetetlen, korszerű műtőasztalokkal van felszerelve, hanem ez az Európa-szinten egyedülálló részleg a műtéti technikák, műtéthez használatos anyagok fejlesztését is lehetővé teszik. Egy további részlegben a fertőző betegségek kutatása folyhat, melyek jelentősége a COVID pandémia kapcsán felértékelődött" - hangsúlyozta a dékán.

A Pécsen nagy hagyománynak örvendő agykutatás mellett számos egyéb betegségmodell kutatása is helyet kap az új központban. Így például egy speciális hűtőkamra szolgálja a hőmérsékletszabályozási folyamatok tanulmányozását, amelynek a jelentősége az energiaválság óta megsokszorozódott.

Az új kutatási központ teljes alapterülete valamivel több mint 1260 m2, és a PTE ÁOK Elméleti Tömbjének közvetlen szomszédságába került, így mind az oktatók, kutatók, mind pedig a hallgatók számára könnyen megközelíthető.

 

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs