Annyi az álpszichológusoknak: indul a kamara létrehozása

2016. április 13. szerda 09:25

Annyi az álpszichológusoknak: indul a kamara létrehozása

Célegyenesben a pszichológusok kamarájának létrehozása, az erről szóló törvényjavaslat társadalmi vitája lezárult - írta szerdai számában a Magyar Hírlap.

A lap ismertette: az indítvány szerint a pszichológusok a kamarában közvetlenül és az általuk választott testületek, tisztségviselők útján demokratikusan, önállóan intézhetik szakmai ügyeiket, meghatározhatják, és a közérdekkel összhangban képviselhetik szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeiket.

A kamara feladata lenne a szakképesítés nélkül pszichológiai jellegű tevékenységet végzők kiszűrése, az "álpszichológusok" tevékenysége ugyanis rombolja a szakma hitelességét.

Az indoklás hivatkozik arra is, hogy a nemzeti pszichológiai szövetségek európai szövetségének harmincöt tagja van, ezek csaknem fele kamara vagy kamarai jogállású szervezet.

Pszichológusként csak az kaphatna működési engedélyt, aki tagja a kamarának, egyúttal létrejön a mindenki számára elérhető, nyilvános pszichológusnyilvántartás is, melyben az egyetemi okleveles pszichológus diplomával rendelkezők szerepelnének.