A Pázmányhoz csatlakozna a Pannon Egyetem műszaki informatikai kara

2015. június 16. kedd 13:27

A Pázmányhoz csatlakozna a Pannon Egyetem műszaki informatikai kara

Önálló karként, veszprémi székhellyel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez csatlakozna a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara - közölte a két intézmény kedden az MTI-vel. Veszprém polgármestere, Porga Gyula (Fidesz-KDNP) kedd délelőtt sajtótájékoztatón kijelentette: megdöbbentette a kar leválási szándéka.

A veszprémi kar és Pázmány egyetem közös közleményében úgy fogalmaztak: a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara között több mint tízéves az együttműködés. A két kar alapítása és fejlesztése párhuzamosan folyt, "a hasonló profil és az azonos alapelvek szoros szakmai és személyi együttműködést eredményeztek".

Hozzátették, az utóbbi időben döntés született az osztatlan mérnökinformatikus-képzés közös indításának előkészítéséről, valamint a tehetségkutatás és -gondozás összehangolásáról.

Azt írták, hogy "az eddig párhuzamosan fejlesztett két kar nemzetközi szintű elismertetéséhez, valamint hosszú távú fenntarthatóságához ma már nem elegendő a kialakult intézményközi együttműködés". Ennek alapján egyeztek meg az intézmények erre feljogosított testületei abban, hogy a veszprémi műszaki informatikai kar - önálló karként, veszprémi székhellyel - csatlakozzon a katolikus egyetemhez.

A közleményben kiemelték, hogy mindez emelné a vidéki felsőoktatás színvonalát, "hiszen a Veszprémi Érsekség régiója egy rangos felsőoktatási intézménnyel gazdagodik, miközben a Pannon Egyetem elismerten pozitív hatása változatlanul érvényesül".

Úgy fogalmaztak, Veszprém és a régió nyerhet a legtöbbet azzal, hogy ezentúl nem egy, hanem két egyetem szolgálja a felsőoktatás és a kutatás iránti igényeket. Hozzátették, a csatlakozás után is együttműködésre törekednének a Pannon Egyetemmel.

Veszprém polgármestere, Porga Gyula (Fidesz-KDNP) kedd délelőtt sajtótájékoztatón kijelentette: megdöbbentette a kar leválási szándéka. Közölte: levélben fordul a Pannon Egyetem szenátusához, azt kérve, akadályozzák meg az elképzelés megvalósulását, az emberi erőforrások miniszterétől pedig azt kéri, hogy ne támogassa ezt a tervet.

Felidézte, a Pannon Egyetem és Veszprém városa az elmúlt években szorosra fűzte viszonyát, együttműködést kötött, ezáltal a felsőoktatási intézmény és a város térségi szerepe is erősödött. A Pannon Egyetem a Dunántúl egyik legerősebb egyetemévé vált - mondta.

Azt mondta, a leválási szándék szembemegy azokkal a célokkal, amelyeket az elmúlt években meghatároztak, ráadásul a hétfői egyetem-város egyeztető fórumon a Pannon Egyetem rektora nem tájékoztatta az önkormányzatot az ügyről, és azóta sem kapott róla semmiféle hivatalos információt. A polgármester hozzátette: a Pannon Egyetem élén június végével rektorváltás lesz, Friedler Ferencet Gelencsér András követi majd az intézmény élén.

A műszaki informatikai kar leválási szándéka miatt a Pannon Egyetem vezetősége rendkívüli szenátusi ülést hívott össze szerdára.

Képünk illusztráció.

MTI