A Kaposvári Egyetemen két karon indul duális képzés szeptemberben

2015. június 24. szerda 15:01

A Kaposvári Egyetemen ez év szeptemberében bevezetendő duális képzésről írt alá szándéknyilatkozatot az egyetem rektora és Kaposvár polgármestere helyi vállalkozókkal szerdán a városházán.

Kaposvár legfontosabb gazdaságpolitikai célja az, hogy mindenki dolgozhasson, aki akar - hangsúlyozta Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a város csaknem húsz jelentős foglalkoztatóját képviselő cégvezetők előtt mondott beszédében.

"Mindenki akkor cselekszik csak helyesen, ha ezt a fő célt szolgálja" - szögezte le a városvezető, reményét fejezve ki, hogy a szándéknyilatkozatot most aláírók mellett az e céllal egyetértők közül még többen csatlakoznak az új képzési formához.

A polgármester úgy véli, azért is fontos lépés ez az egyetem részéről, mert a cégvezetőktől hallottak szerint ma egyre nehezebb jól képzett szakembereket találni, és ez gátja mind a nagyvállalatok letelepedésének, mind a kis- és középvállalkozások fejlődésének.

Ezen változtat a duális képzés - mondta Szita Károly, aki az új képzési forma melletti legfőbb érvként azt emelte ki, hogy az iskolapadból kikerülő fiatalok megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkezve tudnak munkához jutni.

Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora közölte: szeptembertől az agrár- és környezettudományi, valamint a gazdaságtudományi karon - összesen hat szakon - indul duális képzés. Elmondta, szakmai elismertséget jelent, hogy a kormányzat az egyetemet bízta meg azzal, hogy dolgozza ki az agrár duális képzés szakmai alapjait.

A rektor jelezte: a későbbiekben elképzelhetőnek tartja azt is, hogy más területen, így például a művészeti és a pedagógiai karon is lehetőség legyen ilyen jellegű képzésre.
A Kaposvári Egyetemen állattenyésztő mérnök, természetvédelmi mérnök, takarmánybiztonsági mérnök, regionális vidékfejlesztő mérnök, pénzügy-számvitel és kereskedelem-marketing szakon indul duális képzés.

Mezőszentgyörgyi Dávid általános rektorhelyettes elmondta, hogy a jelentkezők közül a sikeres felvételi után választják ki gyakornokaikat az egyetemmel kapcsolatban álló cégek. A duális képzésben részt vevő hallgatók a képzési idő alatt a 23 hét elméleti oktatás mellett 23 hetet töltenek a partnercégeknél gyakorlaton, ez idő alatt havonta nettó 66 ezer forint fizetést kapnak.

Szakonként 5-20 hallgató vehet majd rész duális képzésben - mondta a rektorhelyettes, hozzátéve: a létszámot szeptember 15-éig véglegesítik.

(mti)