A hallgatók többsége nem tudja, mennyiből jön ki egy félév

2015. szeptember 08. kedd 10:34

Budapesti hallgatókat kérdeztek meg arról, mennyiből jön ki szerintük egy félév, minden felmerülő költséggel egybevéve. Az eredményből kitűnik, hogy a diákok fele nem igen van képben a mai árakkal, vagy csak félreértettek egy egyszerű kérdést.

Az egyik biztosító készített egy felmérést, mely során 350 hallgatót kérdeztek meg Budapesten többek között arról, hogy szerintük mennyibe kerül egy félévük finanszírozása, minden felmerülő költségüket egybevéve - tehát tandíj, ha van, albérlet, számlák, napi megélhetés, utazás.

A felmérés szerint a hallgatók három %-a látja úgy, hogy ez több, mint 750 ezer forint. Tizenhat százalékuk szerint 750-500 ezer forint, 42 % szerint 500-250 ezer, 32 % 250-100 ezer forintot mondott, míg nyolc százalék szerint kevesebb, mint százezer forint.

Az eredmény azért is lehet érdekes, mert a megkérdezettek negyven százaléka szerint kijön egy öt hónapos félév 250 ezer forintból - ma, Budapesten. Pedig most horrorisztikus magasságokba csaptak az albérletárak, van, ahol egy szobáért elkérnek százezer forintot, de egy minigarzont sem nagyon lehet találni 80 ezer forint alatt, és ehhez még hozzájön a rezsi is. A kollégiumot ennél lényegesen olcsóbban lehet megúszni. Sőt, bizonyára olyanok is vannak, akik otthon élnek. De a tanévkezdés mindenki számára súlyos, akár több százezer forintos kiadásokkal jár.

Azok, akik szerint egy félévet meg lehet úszni kevesebb, mint 100 ezer forintból, valószínűleg félreértették a feltett kérdést, vagy a szüleiktől kapott pénzt nem akarták beleszámolni - ezzel lényegét tekintve félreértve a kérdést, ami nem arra irányult, hogy a hallgatók a saját megkeresett pénzükből mennyit költenek.

A felmérés egyébként erre is kitért, a hallgatók fele kap otthonról pénzt, legtöbben havi 20-50 ezer forint közötti összeget, tizenkét százalék ennél többet, tíz százalék pedig semmit. A megkérdezett hallgatók 63 %-a dolgozik a suli mellett, 43 % pedig kap valamilyen ösztöndíjat is.

Forrás: eduline.hu