288 millió forintos díjat kapott egy amerikai tanár

2015. március 16. hétfő 16:27

Egy amerikai angoltanár nyerte az egymillió dollárral (288 millió forint) járó Global Teacher Prize-t, amelyet idén először osztott ki Dubajban a Varkey Alapítvány, melynek szándéka, hogy az elismerés egyfajta "tanári Nobel-díjjá" váljon.

A 42 éve a pályán lévő, eddig 9 szakkönyvet szerző Nancie Atwell a teljes összeget az általa alapított nonprofit oktatási központnak adományozza. A Maine állambeli Edgecombban 1990-ben életre hívott Center for Teaching and Learning az angol nyelv és irodalom innovatív oktatási módszereinek kidolgozásával és tanárok továbbképzésével foglalkozik elsősorban.

Atwellt 127 ország 1300 tanára közül választották ki. Az 50 finalistát oktatási szakértők, köztük tanárok és iskolavezetők nevezték meg, majd ezt a kört egy díjbizottság szűkítette tovább 10 főre. A győztesről végül egy több mint 60 fős testület döntött, amelynek vállalatvezetők, befektetők, professzorok és újságírók mellett olyan közszereplők is tagjai voltak, mint Kevin Spacey Oscar-díjas színész és Esperanza Spalding Grammy-díjas dzsesszzenész.

A legjobb tíz közé választott tanárok - köztük további két amerikai, valamint egy-egy brit, afganisztáni, indiai, haiti, kambodzsai, malajziai és kenyai oktató - Dubajba repültek, hogy részt vegyenek a vasárnapi díjátadó gálán.

A győztest Sunny Varkey, az oktatással foglalkozó nonprofit Varkey Alapítvány és a világszerte több mint 130 iskolát üzemeltető profitorientált vállalat, a GEMS Education alapítója jelentette be. A ceremónián jelen volt a dubaji uralkodó, Muhammad bin Rasid Al Maktum, valamint Bill Clinton volt amerikai elnök, a Varkey Alapítvány tiszteletbeli elnöke is.

A Global Teacher Prize-t (Globális Tanár Díj) idén osztották ki először. A Varkey Alapítvány szándékai szerint ez lesz az oktatás területén adható legértékesebb kitüntetés, egyfajta "tanári Nobel-díj", amelyet minden évben egy kiemelkedő oktató kaphat meg.

(mti)