2020-ban enélkül már nem lehet bejutni a felsőoktatásba

2015. május 01. péntek 10:14

2020-ban enélkül már nem lehet bejutni a felsőoktatásba

2016-tól mesterképzésre, 2020-tól viszont már alap- vagy osztatlan szakra sem lehet majd bejutni középfokú nyelvtudást igazoló dokumentum nélkül. Mennyi idő alatt juthattok el erre a szintre? Infók és tippek.

Az új felsőoktatási stratégia értelmében 2016-tól már csak az kerülhet be mesterképzésre, akinek van komplex, középfokú (B2-es szintű) nyelvvizsgája vagy azzal egyenértékű dokumentuma. Sok alapképzésben már most is követelmény a nyelvtudás a diplomázáshoz, így a szigorítással elsősorban azok járnak majd rosszul, akik még akkor végezték el a főiskolát vagy az egyetemet, amikor még ez nem volt feltétel.

2020-tól azonban már nem csak a mester-, hanem az alap- és osztatlan képzéseken is kötelező lesz a középfokú nyelvtudás, illetve legalább egy emelt szintű érettségi. A nyelvvizsga-követelmény miatt több tízezren maradhatnak ki a felsőoktatásból, hacsak nem szerzik meg időben a nyelvvizsga-bizonyítványt.

Ha a nulláról kezditek a tanulást, 550-600 nyelvórával, illetve ugyanennyi otthoni tanulással kell számolnotok a középfokú szint eléréséhez. Ha csak a nyelvtanulással foglalkoztok, már 4-6 hónap eljuthattok erre a szintre, ha viszont heti 3-4 órát tudtok rászánni, két-három évet vesz igénybe a nyelvvizsga megszerzése.

Forrás: eduline.hu - Fotó: Marjai János/MTI