Változott az elszámolás, de így is megéri napelemekbe fektetni

2021. június 13. vasárnap 08:18

Változott az elszámolás, de így is megéri napelemekbe fektetni

Annak ellenére, hogy változik a háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolása, a szakértő szerint továbbra is megéri ilyen beruházásba fektetni.


Az önerőből napelemes rendszert telepítők továbbra is szerződhetnek, 2023. december 31-ig, szaldó elszámolásban az áramhálózati cégekkel, a beruházást állami támogatással megvalósítók esetében azonban július elsejétől át kell térni a bruttó elszámolásra.

A napelemes rendszereket telepítő Energiatakarék Kft. MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában kifejtette: szaldós elszámolás mellett egy jól méretezett napelemes rendszerrel nulla közelébe lehet csökkenteni a havi villanyszámla összegét, így a teljes beruházás megtérülési ideje 10-12 év.

Bruttó elszámolás mellett a villanyszámla körülbelül kétharmada a megtakarítás, így 14-18 év körül alakul az átlagosan várható megtérülés. Az otthonfelújítási programban elérhető, akár 50 százalékos állami támogatással azonban a bruttó elszámolású napelemes projektek megtérülése 7-9 évre csökken - ismertette Kujáni Péter szakértő.

A napelemes rendszerről történő közvetlen fogyasztás mértékének növelésével tovább lehet javítani a megtérülési időket. A cél, hogy a fizetett áram és a napelemekkel ingyen megtermelt áram felhasználásának aránya minél jobban az utóbbi felé tolódjon el. Erre a fogyasztási szokások átalakításával nyílik több lehetőség, például a programozható elektromos eszközök használatát érdemes a napos órákra, a termelés csúcsidőszakára időzíteni.

Nagyobb mértékben növelhető a napelemekről való közvetlen fogyasztás mértéke, ha a nappal megtermelt többletenergiát akkumulátorban tárolják, éjszakai felhasználásra. Így az év jelentős részében 24 órán keresztül kizárólag a saját napelemeik által megtermelt elektromos energiát tudják használni a fogyasztók.

MTI