Változatos madárvilág vette birtokba a Duna egykori árterét

2021. május 04. kedd 17:00

Változatos madárvilág vette birtokba a Duna egykori árterét

Lezárult a dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei-tavak rehabilitációja, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 300,39 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg a két kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi terület megújítását. A projekt két helyszínén műtárgyak felújításával, a csatornák és tavak kotrásával valósult meg az élőhely-fejlesztés.

 

Már az idei év tavaszán megmutatkoztak a tavaly végzett műszaki beavatkozások pozitív hatásai. Az elmúlt, rendkívül aszályos évben rekord alacsony vízállások alakultak ki mindkét tórendszerben, de a felújított műtárgyak és a kikotort csatorna-szakaszok segítségével sikerült mindkét vízrendszert teljesen feltölteni.

A vízzel feltöltöttségnek köszönhetően a Dávodi Földvári-tó egyik tóegységénél a telepesen fészkelő madárfajok, mint például a nagy kócsag és a kiskócsag, zavartalanul kezdhettek a költéshez.

Két másik tóegység kotrásával létrejött nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületen pedig változatos madárvilág jelent meg táplálkozni, illetve több faj is költéshez kezdett a part menti növényzetben (cigányréce, böjti réce, szárcsa, nyári lúd).

A felújított vízügyi műtárgyak segítségével és a kikotort szakaszoknak köszönhetően vízzel telt meg a Karapancsai erdei-tavak legnagyobb tóegysége és a vízrendszer többi eleme is, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenéséhez és megtelepedéséhez.

Késő tavasszal már tojásos fészekaljait találtuk a nyári ludaknak, nagy számban voltak jelen szárcsák és rendszeresen megjelent vadászni a rétisas.

Összességében elmondhatjuk, hogy gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása érdekében elnyert európai uniós támogatás segítségével jelentősen javult a tavak állapota és - bár a műszaki beavatkozások nyomai még egy ideig láthatóak lesznek - a természet rohamos léptekkel foglalja vissza és népesíti újra ezeket a területeket.

 

Forrás: DDNP