Újraindult a kőolajszállítás Magyarországra

2022. november 16. szerda 15:32

Újraindult a kőolajszállítás Magyarországra

Egyelőre alacsony nyomáson, de újraindult Magyarországra a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás, amely előző nap leállt az ukrajnai energetikai hálózatot ért orosz rakétatámadások miatt - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Belgrádban. 

 

 

A tárcavezető arról számolt be, hogy néhány perccel ezelőtt újraindult a kőolajszállítás hazánk irányába, a jelenlegi fázisban még alacsony nyomással, de zajlanak a műszaki munkálatok a normális szint helyreállítása érdekében.

"Magyarország energiaellátásának biztonsága nem volt veszélyben azokban az órákban sem, amíg nem volt kőolajszállítás, tekintettel arra, hogy a felelős energiapolitika keretében olyan jelentős készletek állnak rendelkezésre, amelyek nyomán az ilyen kimaradások nem veszélyeztetik az energiaellátásunk biztonságát" - közölte.

A keddi orosz légicsapásokban megsérült Ukrajnában a Magyarország kőolajellátásának gyakorlatilag egészéért felelős Barátság vezeték működését biztosító egyik transzformátorállomás is.

MTI