Újabb vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

2020. december 30. szerda 12:36

Újabb vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya szerdán kora reggel - hangzott el az m1 aktuális csatorna helyszíni tudósításában a Liszt Ferenc repülőtérről. 

 

 

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű vakcinájából az első szállítmány szombaton érkezett Magyarországra, és a közmédia információi szerint eddig már mintegy 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be vele.

A szerda reggel Németországból érkezett Boeing 757-es fedélzetén újabb 70 ezer oltóanyagot hoztak Magyarországra, ez 35 ezer magyar egészségügyi dolgozó oltására elegendő - közölték a helyszínről.

Az oltóanyagokat tartalmazó konténert a repülőtérről egy raktárbázisra szállítják, ahol szortírozzák és továbbítják 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba. A vakcinák olyan dobozokban érkeztek, amelyek képesek mínusz 60 és mínusz 90 fok közötti tárolási hőmérsékletet biztosítani nekik tíz napig.

Miután az ampullákat kiveszik a dobozokból és felolvasztják, öt napig lehet tárolni az oltóanyagot 2-8 fok közötti hőmérsékleten. Egy ampulla tartalma öt oltásra elegendő - tették hozzá.

Az oltás maga körülbelül fél órát vesz igénybe. Először kikérdezik a beoltandókat az egészségi állapotukról, ki kell tölteniük egy engedélyező nyilatkozatot, majd karba megkapják az oltást, amit egy rövid megfigyelés követ. A szakemberek tapasztalatai eddig jók, jelentős mellékhatást senkinél sem tapasztaltak - hangzott el.

A közmédia információi szerint a közeljövőben újabb nagy mennyiségű Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmányra lehet számítani.

MTI