Újabb rendkívüli intézkedéseket hoz a kormány: itt vannak a részletek!

2020. április 04. szombat 12:29

Újabb rendkívüli intézkedéseket hoz a kormány: itt vannak a részletek!

Mit, miért tesz a kormány? címmel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tartott szombat délelőtt.  

 

 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, 22 nap telt el a veszélyhelyzet kihirdetése óta. A legfontosabb továbbra is az emberi élet védelme. A költségvetés korlátlanul biztosít fedezetet a védekezéshez - tette hozzá. Minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre áll - mondta.

380 milliárd jutott eddig védőfelszerelése

A nyár elején kaphatják meg az egészségügyi dolgozók a bruttó 500 ezer forintot - mondta Gulyás. Eddig 380 milliárd forintot költött az ország védőfelszerelésekre. Létrejön egy járványvédelmi és gazdaságvédelmi alap. Közös teherviselésre kötelezi a kormány, így a politikai pártokat, a bankokat, az önkormányzatokat.
A pártoknak, a multiknak és a bankoknak kell többet fizetnie

A kormány magán kezdte az átcsoportosításokat, összesen 1345 milliárd forintot csoportosítottak át a tárcáktól. A pártok támogatása április 15-től 50 százalékkal csökken, és a járványvédelmi alapba kerül. A multinacionális vállalatokat terhelő adók révén 36 milliárd forintos bevétel lesz. A pénzügyi szektortól 55 milliárdot kell befizetni a járványvédelmi alapba. A gépjárműadó az önkormányzatoktól az állami szférába kerül, ez 34 milliárd forint. Eddig több mint 660 milliárd forint került a járványvédelmi alapba.

Megkapják az egészségügyi dolgozók a korábban bejelentett béremeléseket

Az egészségügyi dolgozók korábban megígért béremelése is megmarad, és a járványügyi alapból lesz kifizetve - mondta Gulyás Gergely.

Ennyi pénz jut a gazdaság megvédésére

A gazdaság védelmére és újraindítására 1345 milliárd forint áll majd rendelkezésre - mondta Gulyás. Ahhoz az óriási kihíváshoz, amivel az ország szembesül, ez szükséges.

Körülbelül 30 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma - mondta a miniszter. A szabad munkahelyek száma is 70 ezerről 40 ezerre csökkent. Április elejétől napi 4 ezer fő lehet a munkanélküliek számának napi növekedése.

Vasárnap lesz döntés erről

Vasárnap dönt a kormány a gazdaság újraindítási tervről - mondta Gulyás.

Minden jogállamisági kritériumnak megfelel a koronavírus-törvény

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a járvány elleni védekezéssel foglalkozik a kormány, míg Brüsszel pedig velük. Minden jogállamisági kritériumnak megfelel a koronavírus-törvény. Gulyás megdöbbentőnek nevezte a nyugati sajtóban megjelent hazugságokat.

A főváros oldja meg a tömegközlekedési helyzetet

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy nem kívánják megváltoztatni az önkormányzatok hatáskörét. A kormány tudomásul vette, hogy a terveknek nem örültek az önkormányzatok - tette hozzá. A budapesti tömegközlekedésről azt mondta, hogy a főváros működteti az. Az a kérésünk, hogy a főváros oldja meg a kialakult helyzetet - mondta Gulyás. Úgy látja, a források rendelkezésre állnak.

Ezek a legfontosabb kormányzati célok

Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy a cél a munkahelyek megőrzése az emberek egészségének megőrzése mellett. Nemcsak gazdaságvédelmi, hanem családvédelmi intézkedések is most bejelentett átcsoportosítások. Akik elvesztik az állásukat, azok minél előbb újabb állást találjanak - tette hozzá.

Mindenki tartózkodjon az álhírek terjesztésétől

Gulyás Gergely a megjelent álhírekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány elkötelezett a sajtószabadság mellett. Világos a tényállás, nem a büntetőjogi következmények elérése volt a cél, hanem az elrettentés is. Gulyás arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon olyan hírek terjesztésétől, amik nem felelnek meg a valóságnak.

„A kormány nem kívánja bezárni a parlamentet, szemben az Európai Parlamenttel"

Több önkormányzat olyan intézkedéseket hozott az elmúlt időszakban, amik komoly vitákat váltottak ki, ezért is vették tervbe a módosításokat, de a tiltakozást látva a kormány elállt ettől a javaslattól - mondta Gulyás Gergely. A vírussal szembeni védekezés rengeteg területet érint, de ez nem jelenti azt, hogy a kormány eltekint a rendes ügymenettől.

A munkáltatói igazolás kiállítása nem lehet probléma

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a babaváró hitelek esetében a munkáltatói igazolás kiállítása nem lehet probléma, ha valaki ilyennel találkozik, akkor az illetékes hatósághoz kell fordulni.

Gulyás: Semmilyen provokációnak nem ülünk fel

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy sokaknak a hobbijává vált, hogy Magyarországot szidják és rágalmazzák. Semmilyen provokációnak nem ülünk fel - tette hozzá. Sokkal fontosabb, hogy a járvány elleni védekezést megoldja a kormány.

Szentkirályi Alexandra: A jó idő okozta csábításnak senki ne engedjen

Szentkirályi Alexandra arról is beszélt, hogy a kijárási korlátozás esetleges fenntartásáról jövő héten dönt majd a kormány. A jó idő okozta csábításnak senki ne engedjen - tette hozzá.

 

EQM - Fotó: MTI/Varga György