Több mint ezer oltás után nincs mellékhatása a vakcinának

2020. december 28. hétfő 19:10

Több mint ezer oltás után nincs mellékhatása a vakcinának

A kormány az első körben hazánkba érkezett öt és félezres mennyiség sokszorosát, 17,5 millió adag vakcinát rendelt meg a koronavírus elleni védekezéshez - jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. 

 


Az Európai Unió többi országához hasonlóan az első vakcina-szállítmányok Magyarországra is megérkeztek.

Az első szállítmány közel négyezer ember beoltására volt elegendő, számolt be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az első hazánkba érkezett szállítmány 9750 adag vakcinát tartalmaz, amely 4875 személy - elsősorban egészségügyi dolgozók - beoltására lesz elegendő. Jelenleg is zajlanak az oltások az ország öt különböző intézményében - mondta Galgóczi Ágnes.

A Pfizer oltóanyaga után érkezhet hazánkba a Moderna, a Jansen, a CureVac, a Sanofi-GSK, az AstraZeneca és a Novavax vakcinája is. Ezeket azonban kizárólag azután használják majd fel, ha megkapták a gyógyszerügynökség engedélyét - hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Hozzátette: 25 intézményt jelöltek ki, ahol oltani fogják az egészségügyi dolgozókat. A vakcináció három budapesti és két vidéki helyszínen - a debreceni Kenézy Gyula kórházban és a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban - zajlik.

Magyarország az orosz és a kínai vakcinát is teszteli

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra is, hogy a továbbiakban is fontos, hogy az emberek betartsák a higiénés szabályokat és az operatív törzs által meghozott intézkedéseket.

Hétfőre 609 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 316 669 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9161 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 134 344 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 164 főre csökkent. 6 261 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen. Az öt kijelölt kórházi oltóponton ma is zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

A járvány miatt érvénybe lépett kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz - hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Újságírói kérdésre válaszolva az osztályvezető elmondta: ahhoz, hogy a nyájimmunitást elérjük, a lakosság legalább 60 százalékát be kell oltani.

Nincs semmilyen korlátozás a védőoltás beadására vonatkozóan, tehát enni és inni is lehet a vakcina beadatása előtt - mondta.

Galgóczi Ágnes egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy eddig 1094 egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást, és nem tapasztaltak káros mellékhatást a hazánkba elsőként megérkezett Pfizer/Biontech vakcinával kapcsolatban.

MTI - Fotó: MTI (archív)