Szenzációs felfedezés: a magyar fejlesztésű terápia nem csak a koronavírus ellen lehet hatékony

2020. május 09. szombat 08:42

Szenzációs felfedezés: a magyar fejlesztésű terápia nem csak a koronavírus ellen lehet hatékony

Forradalmi áttörést jelenthet a koronavírus elleni küzdelemben Baranyi Lajos felfedezése. A magyar kutató által kifejlesztett terápia képes meggátolni a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, a citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást. Baranyi Lajos elmondta, a terápia nemcsak a koronavírus-fertőzésre nyújthat gyógymódot, hanem a SARS-vírusra, az ebolára és még körülbelül háromszáz egyéb vírusra is.

 

 

Egy magyar származású kutató, Baranyi Lajos találmánya lehet a világon az első komoly és mellékhatásoktól mentes „fegyver" a koronavírus okozta gyakran halálos kimenetelű tüdőgyulladás elleni harcban. Az Egyesült Államokban élő kutató által kifejlesztett terápia a túlzott immunreakcióktól, a citokinvihartól véd.

Már évek óta tanulmányozza a citokinvihar-jelenséget

Baranyi Lajos, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a kifejlesztett, kombinált terápia nem a vírust próbálja meg elpusztítani, hanem a vírus okozta túlzott immunválaszt, a citokinvihar kialakulását gátolja meg.

Hozzátette, már évek óta a citokonvihar tanulmányozásával foglalkozik. Először akkor találkozott a túlzott immunválasszal, amikor kutatócsoportjával a mesterséges vér előállításán dolgozott.

Miután februárban hozzájutott a koronavírus-fertőzésben meghalt emberek patológiai jelentéseihez, és tanulmányozhatta a vírus szekvenciáit, rájött, hogy

a megfertőződött emberek nagy többsége nem a vírus miatt halt meg, hanem a szervezetükben kialakult citokinvihar következtében

- mondta. Hozzátette, a vírus hatására szabályozási zavar lép fel az emberek immunrendszerében, az immunrendszer nem tud leállni az ellenanyag-termelésben, még akkor sem, amikor már kiölte a szervezetből a vírust.

A beszélgetés során elmondta, egyelőre nem közölhet részleteket a terápiáról, mivel jelenleg is zajlik a szabadalmaztatási folyamat.

Annyit azonban elárult, hogy a terápia nemcsak a koronavírus-fertőzésre nyújthat gyógymódot, hanem a SARS-vírusra, az ebolára és még körülbelül háromszáz egyéb vírusra is.

A legfontosabb cél számára, hogy minél hamarabb segíteni tudjon, vagyis az, hogy a klinikai kísérletek minél hamarabb megtörténjenek, és minél hamarabb alkalmazható legyen a terápia.

 

Magyarországon kezdhetik el a terápia klinikai tesztjeit

„Forradalmi áttörést jelenthet a koronavírus elleni küzdelemben Baranyi Lajos biológus, immunológus felfedezése" - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 Ma reggel című műsorában.


Hozzátette, ahogy a professzor is említette, a koronavírus-járványban megfertőződött páciensek halálát nem direkt módon okozza a járvány. A citokinvihar kialakulása esetén nem a vírus önmagában okoz károsodást, hanem az emberi szervezetnek a vírus ellen kiváltott reakciói, vagyis a citokinvihar lényegében nagy mennyiségű biológiai anyagok felhalmozódását jelenti a szervezetben.

Azt is kiemelte, hogy ilyenkor a betegek állapota néhány óra leforgása alatt komolyan leromlik, nem kapnak levegőt, ezért lélegeztetőgépre van szükségük.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Baranyi Lajos a klinikai vizsgálatokat Magyarországon szeretné lefolytatni, illetve később a gyógyszerterápia gyártását és értékesítését is Magyarországon képzeli el.

Képünkön: a kormany.hu által közzétett képen védőfelszerelést viselő orvos és ápoló ellát egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án.

Forrás: hirado.hu - Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu