Súlyos büntetést szabott ki az ÁSZ a dollárbaloldal pártjaira

2024. február 20. kedd 13:37

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata tiltott kampányfinanszírozást állapított meg a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló ellenzéki pártok esetében - jelentette be a szervezet elnöke kedden Budapesten. 

 

 

Windisch László a választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről szóló jelentésüket ismertetve újságíróknak elmondta, hogy megállapításuk szerint az ellenzéki összefogás pártjai mintegy 261 millió 260 ezer forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól.

Az ÁSZ elnökének tájékoztatása szerint vizsgálatuk a több mint 260 millió forint tekintetében végleges, és annak összegét az összefogásban részt vevő pártoknak - DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd - egyenlő arányban, a központi költségvetésbe 15 napon belül be kell fizetniük.

Az ugyanezen mozgalom által elköltött további több mint egymilliárd 412 millió forintnyi összeg kampányfinanszírozásban betöltött szerepének tisztázásához a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkeresésére volt szükség, így a NAV vizsgálatainak lezárultáig az ÁSZ részjelentést adott ki.

MTI