Ősszel sem lehet fesztiválokat tartani, tesztelhetik a tanárokat az iskolakezdés előtt

2020. július 30. csütörtök 11:41

Ősszel sem lehet fesztiválokat tartani, tesztelhetik a tanárokat az iskolakezdés előtt

Augusztus 15-e után is maradnak az eddigi járványügyi intézkedések, így azt követően sem lehet 500 fősnél nagyobb rendezvényeket tartani, mondta Gulyás István Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Közölte, a kormány normál iskolakezdésre készül. Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, megfontolják Merkely Béla, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetőjének a tanárok kötelező tesztelésére vonatkozó javaslatát.

 

 

Gulyás Gergelyr a tájékoztatót azzal kezdte, hogy, a kormány elemezte a járványügyi helyzetet, ezek alapján Magyarország a vírust legjobban kezelő országok között volt az első hullám során. Európa legtöbb országában azonban romlik a járványhelyzet. A Balkánon különösen rosszak az adatok.

Nyugat-Európában kevésbé drámai a járvány alakulása, de ott is növekedő a tendencia. Néhány országban eredményes a védekezés. Horvátországban például az utóbbi 9 napban csökkent az aktív fertőzöttek száma.

A néhány pozitív példa ellenére nem ez jellemző a környező országokra.

 

A kormány a jelenlegi szabályokon nem szeretne változtatni. Ami az 500 fő feletti zenés rendezvényekre vonatkozik, a korlátozó szabályokat augusztus 15-e után is fenn kívánják tartani. 

Cél, hogy az iskolákban szeptember elején normál rend szerint el lehessen kezdeni az oktatást.

Garázs koncertsorozat indul, a magyar könnyűzene és a kiegészítő munkatársak segítségére. Az összesen 5,3 milliárd forint támogatásból 800 millió forint kifejezetten a roma zenészek támogatására fordít a kormányzat.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, megfontolják Merkely Béla, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetőjének a tanárok kötelező tesztelésére vonatkozó javaslatát. 

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, pénteken frissül a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt külföldi országok listája.

 

EQM - MTI - Fotó: MTI/Máthé Zoltán