Orbán Viktor: Magyarország nehéz döntések előtt áll

2022. október 31. hétfő 13:18

Orbán Viktor: Magyarország nehéz döntések előtt áll

A miniszterelnök kifejtette, hogy három nagy kiadás körvonalazódik, ha Ukrajnáról van szó. 

 

 

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a három nagy kiadás, amelyet a háborút támogató Nyugatnak állnia kell: a háború mellett az újjáépítés költsége, amelynél "beláthatatlanul nagy számok" hangzanak el, ehhez jönnek még az Ukrajna működéséhez szükséges pénzek.

A szomszédos ország már a háború előtt sem tudott annyi pénzt előállítani, "amennyibe az ukrán nép élete kerül" (Nyugdíj, közbiztonság, oktatás, egészségügy stb).

Óriási összegről van szó, havonta mintegy 5 milliárd euróra lenne szüksége az ukrán államnak, hogy ne omoljon össze, és az a kérdés, ki fogja odaadni ezt a pénzt - hangsúlyozta.


Jelezte: zajlanak egyeztetések arról, hogyan osszák meg a terheket Európa és Amerika között, és ha Európa ebből vállal valamit, akkor annak a terhét hogyan osszák meg a tagállamok között, illetve akar-e mindenki egyáltalán részt venni egy ilyen pénzügyi segélyezésben vagy sem.

Hangsúlyozta: Magyarországnak is döntenie kell majd, hogy akar-e ebben részt venni.

„Van-e nekünk pénzünk, amit odaadunk az ukránoknak, és ha van, akkor azt milyen formában akarjuk odaadni: együtt a többiekkel, külön, adományként, kölcsönként"- sorolta. Úgy vélte: a következő két-három hónap európai uniós tárgyalásai során látnak majd tisztán ebben a kérdésben és Magyarország nehéz döntések előtt áll.

MTI