Orbán Viktor: elutasítjuk egyházi vezetők szankcionálását

2022. május 12. csütörtök 15:45

Orbán Viktor: elutasítjuk egyházi vezetők szankcionálását

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

 

 

II. Efrém Ignác egyike volt azon keleti keresztény egyházi méltóságoknak, akik levélben kérték Orbán Viktort, akadályozza meg az Európai Bizottság tervét, amely Kirillt, Oroszország pátriárkáját EU-szankciós listára helyezné.

A szír pátriárka a csütörtöki egyeztetésen úgy vélekedett: egy keresztény egyházi vezető szankciós listára helyezése olyan precedenst teremtene, ami összezavarná keresztény hívek millióit.

Orbán Viktor megismételte: Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami "szent és sérthetetlen".
II. Efrém Ignác köszönetet mondott a miniszterelnöknek és a magyar népnek a szükséget szenvedő keresztény közösségek folyamatos támogatásáért - ismertette a sajtófőnök.

Képünkön: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát (b) a Karmelita kolostorban 2022. május 12-én. Mellettük Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke (b2). 

MTI - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher